Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban a votat. Cum…

Ion Ceban a votat. Cum (nu) a făcut campanie primarul capitalei pentru referendumul privind integrarea europeană

Screenshot

Primarul Ion Ceban și-a exercitat dreptul la vot. Ion Ceban și soția sa au fost întrebați de funcționarii electorali dacă votează pentru ambele scrutine, prezidențial și referendum, și ambii au luat ambele buletine de vot. La ieșirea din secția de votare, Ion Ceban nu a declarat nimic legat de referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova.

Ceban a declarat că a votat „pentru prezentul și viitorul copiilor noștri”, pentru ca toți cetățenii, „cu toții, să avem un trai mai bun, salarii decente, venituri care să permită oamenilor să trăiască acasă, în pace, confortabil, și să poată facă față acelor provocări care sunt fața noastră, a tuturor”.

Potrivit lui Ion Ceban, „sunt foarte multe lucruri de făcut în țară și doar împreună cu oameni profesioniști putem să facem ca aceste lucruri să se schimbe”. E a subliniat că „totul abia începe, alternativa cea mai importantă va fi în viitorul cel mai apropiat”.

Deși Partidul său „Mișcarea Alternativa Națională” s-a înregistrat în calitate de participant la referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova cu opțiunea „Pentru”, Ion Ceban nu a fost un promotor foarte activ al acestei opțiuni.

Primarul capitalei face numeroase postări zilnic pe pagina sa de Facebook, precum și pe blogul său, dar în perioada campaniei electorale el nu a publicat îndemnuri de participare la referendum și nici de a răspunde afirmativ întrebării din buletinul de vot, care se referă la introducerea în Constituția R. Moldova a faptului că aderarea la Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. 

În această perioadă MAN și Ion Ceban au organizat un singur eveniment public, mai exact o conferință de presă, la 11 octombrie 2024, în cadrul căreia primarul Chișinăului a declarat că ideea de integrare europeană a Republicii Moldova a fost introdusă în programul politic al Partidului MAN, dar că „acest deziderat nu trebuie folosit doar în campaniile electorale, ci trebuie să devină idee națională, așa cum am propus de la bun început”. Potrivit lui, MAN ar fi derulat o amplă campanie de informare a cetățenilor din întreaga țară, în vederea promovării beneficiilor aderării la Uniunea Europeană.

Nici pe pagina oficială a formațiunii, nici pe pagina de Facebook a partidului, nu sunt publicate informații sau fotografii de la alte evenimente de promovare a referendumului privind integrarea europeană a R. Moldova.

Pe pagina MAN, la rubrica Referendum 2024, este publicat doar un pliant cu informații despre referendum, în care cetățenii sunt îndemnați să voteze „Da”. Pliantul a fost tipărit la 20 septembrie 2024, cu un tiraj de 150 de mii de exemplare.