Investiții de milioane (de lei) în concerte, costume și cadouri. Cum a fost gestionat bugetul Găgăuziei în timpul guvernării ex-bașcanei Irina Vlah
În perioada 2021-2022, ex-bașcana Irina Vlah a admis mai multe încălcări privind gestionarea fondurilor bugetare în Găgăuzia, relatează jurnaliștii de la Nokta, cu trimitere la un raport emis de Curtea de Conturi din autonomie. Este vorba inclusiv de cheltuirea a circa un milion de lei din fondurile bugetare de rezervă pentru organizarea mai multor evenimente, dar și desfășurarea netransparentă a achizițiilor.
Circa un milion de lei pentru campania „Descoperă Găgăuzia prin cultură”
Circa un milion de lei din fondul bugetar de rezervă al Găgăuziei pentr
Potrivit raportului, Camera de Conturi a constatat un număr mare de încălcări în cadrul Departamentului de afaceri al bașcanului și al Comitetului Executiv, fiind folosită „pe scară largă practica utilizării fondurilor de rezervă pentru a finanța cheltuielile supuse planificării”, cum ar fi:
- organizarea de diverse evenimente festive;
- achiziționarea de haine pentru grupuri de dans;
- achiziționarea de echipamente audio;
- achiziționarea de cadouri pentru copiii angajaților din departamentele Comitetului Executiv.
Toate acțiunile de mai sus au costat bugetul 954.700 lei.
Deși în raport nu sunt menționate și evenimentele pentru care au fost cheltuite aceste fonduri, jurnaliștii Nokta au punctat că, în 2022, Irina Vlah a călătorit câteva luni prin Moldova cu grupuri creative ale autonomiei. Pe paginile ei de pe rețelele de socializare, ex-bașcana a numit această campanie „Descoperă Găgăuzia prin cultură”.
Aceasta nu este singura încălcare majoră în gestionarea bugetului în Găgăuzia în perioada 2021-2022. Potrivit raportului, pe parcursul anului 2022, au fost cheltuite și cu 1,3 milioane de lei mai mult decât fondurile planificate și specificate în buget pe parcursul anului.
Fragmentarea achizițiilor pentru a evita organizarea licitațiilor publice
În 2022, fragmentarea achizițiilor publice a fost larg răspândită în departamentele Comitetului Executiv. În gestionarea afacerilor Bashkanului – pentru 369,2 mii lei, cu încheierea a nouă contracte de achiziție de servicii în domeniul alimentației publice. De asemenea, nu s-au ținut evidențe ale articolelor de inventar pe baza locațiilor lor de depozitare.
În cadrul Direcției Construcții și Infrastructură, Camera de Conturi a identificat fragmentarea achizițiilor în timpul construcției de utilități. În anul 2021 au fost încheiate două contracte de valoare redusă în valoare de 547,1 mii lei, cu încălcarea art. 76 din Legea „Cu privire la achizițiile publice” .
- Fragmentarea achizițiilor este împărțirea artificială a unui contract în mai multe mai ieftine astfel încât acestea să poată fi încheiate fără organizarea unei licitații. De exemplu, în loc de un contract în valoare de 600 mii lei se încheie 6 contracte a câte 100 mii fiecare, fiecare dintre contracte se încadrează în cadrul unei mici achiziții și se încheie direct cu furnizorul.
Peste 500 de zile de concediu neutilizate
În 2022, administrația Comitetului Executiv al Găgăuziei a rechemat în mod repetat angajații din vacanță, drept urmare nu au fost folosite 534 de zile de concediu. În plus, Departamentul nu a folosit 477 de zile de concediu pentru perioadele anterioare, ceea ce încalcă alin. (1) al articolului 118 din Codul muncii. al Republicii Moldova, care prevede concediul anual plătit.
La sfârșitul anului 2022, 1311 de zile nu erau utilizate în departamentul financiar zile calendaristice de vacanță.
Angajații Direcției Construcții și Infrastructură au și vacanțe nefolosite: pentru 2021 – 252 de zile, pentru 2022 – 243 de zile.