Interpreta rusă Jasmin, soția lui Ilan Șor, vrea să ia cetățenia R. Moldova „prin investiții”
Interpreta rusă Jasmin, soţia primarului de Orhei Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul furtului miliardului, în prezent candidat pentru funcția de deputat la alegerile din 24 februarie curent, vrea să devină cetățeancă a Republicii Moldova. Intenția interpretei ruse, care este și prezentatoare la una dintre televiziunile lui Șor, a fost confirmată de primarul Orheiului printr-o postare pe facebook.
„Da, soția mea și-a manifestat dorința de a deveni cetățeancă a Republicii Moldova. Asta este adevărat. Dar informația precum că tatăl și fratele ei au aplicat pentru cetățenie este o minciună. Soția mea iubește Moldova şi se mândreşte cu relaţia ei cu Moldova. Ea are dreptul moral și legal, ca soție a unui cetățean al Republicii Moldova, să pretindă la primirea cetăţeniei”, a scris Ilan Șor pe Facebook.
Șor a lăsat să se înțeleagă că Jasmin ar putea primi cetățenia R. Moldova prin intermediul programului de dobândire a cetățeniei contra investiții, lansat în noiembrie de Guvernul R. Moldova după ce au fost operate un șir de modificări legislative criticate de experți și opoziție.
„Soția mea este o artistă cunoscută și populară, o persoană independentă și bogată. De aceea, dacă dorește să investească în țara noastră, în dezvoltarea ei, atunci o poate face, indiferent dacă primește ea cetățenia moldovenească sau nu. Sunt foarte bucuros că soţia mea a luat decizia ca, de rând cu cetăţenia Rusiei, să ia şi cetăţenia R. Moldova”, susţine Ilan Șor.
Programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie a fost lansat oficial la nivel internaţional pe 5 noiembrie 2018, în cadrul Conferinţei Globale a Reşedinţei şi Cetăţeniei de la Dubai, la care a fost prezent şi ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici. În timp ce autorităţile prezintă Programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, susţin că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova. Persoanele străine care obțin cetățenia în baza acestei legi nu sunt obligați să cunoască limba de stat și prevederile Constituției, iar numele lor nu este publicat în Monitorul Oficial așa cum se întâmplă în cazul celorlalte categorii de cetățeni noi ai R. Moldova.