Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Îndemnul cu care a venit…

Îndemnul cu care a venit Igor Dodon către fermierii protestatari: „O să spuneți că e rău cu rău, dar e mai rău fără rău. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”

Igor Dodon a criticat vineri, 18 decembrie, protestele organizate de fermieri în centrul Capitalei. După ce a calificat protestele drept „manifestații politice”, organizate de PAS și Platforma DA, Dodon le cere protestatarilor „să lase politica la o parte” și îi avertizează că dacă actualul Guvern va pleca „nu va mai avea cine să le dea mai mulți pentru fondul de subvenționare”.

Tot aici, Dodon îi îndeamnă pe fermieri „să renunțe la solicitările politice”, declarând că peste o perioadă de timp agricultorii „își vor aduce aminte de timpurile Guvernului Chicu și de președinția Dodon ca de cele mai bune timpuri”. Declarațiile au fost făcute de Igor Dodon în cadrul emisiunii lui săptămânale publicată pe Facebook.

Hai să vedem care sunt solicitările fermierilor, dacă acolo sunt doar fermieri, dar nu sunt doar fermieri.

Solicitările economice:

Au cerut ca TVA-ul în agricultură să nu fie majorat și Acest lucru s-a întâmplat în această săptămână prin vot în Parlament. TVA-ul în agricultură a rămas așa cum a fost în anul 2019 – 2020, s-a ajuns la un compromis.

A doua solicitare – să fie mai mulți bani pentru agricultură. În primul rând ca să dai bani la agricultori trebuie să-i iei de undeva. Noi nu putem tăia salarii, pensii pentru a dat bani doar la agricultori, dar noi am găsit posibilitatea și în anul 2021 bugetul care a fost votat recent prevede că se majorează fondul de subvenționare de la 900 milioane la 1,1 miliard.

Solicitările politice:

Sunt solicitările dvs politice: jos guvernul, alegeri anticipate. Păi noi toți suntem de acord cu alegerea anticipate, dar eu nu cred că dumneavoastră sunteți cointeresați ca Guvernul să plece, pentru că dacă Guvernul pleacă cine o să facă modificări la legislație pentru a va mai da încă 500 de milioane la fondul de subvenționare? Fără Guvern acest lucru este imposibil pentru că dacă Guvernul este demis nu poți modifica legea bugetului. Ați luat o lozincă politică a politicienilor „jos Guvernul”, dar voi vă contraziceți”, a declarat Dodon.

Astfel, Dodon a venit și cu un îndemn către fermierii protestatari.

Recomandarea mea către agricultori, care într-adevăr au nevoie de suport, lăsați politica într-o parte. Haideți să vedem lucruri reale cu care putem să vă ajutăm. Noi v-am ajutat în acest an, dar după 24 decembrie responsabilă de situația din țară va fi doamna Maia Sandu, care va intra în funcția de președinte.

Stimați agricultori, voi o să vă aduceți aminte de vremurile Guvernului Chicu și de președenția Dodon ca de cele mai bune timpuri. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat. Peste câteva luni, peste jumătate de an, când următorul președinte nici nu o să vă asculte și nu o să vă dea subvenționare suplimentară, o să vă aduceți aminte și o să spuneți că e rău cu rău, dar e mai rău fără rău”, a mai declarat Dodon.

De câteva zile la rând, fermieri veniți cu tractoarele cu care, potrivit lor, își câștigă pâinea, din mai multe raioane protestează în centrul Capitalei.

Agricultorii spun să au înregistrat mari pierderi și cer ajutorul autorităților pentru a merge mai departe, însă, potrivit lor, statul nu ține cont de necesitățile și solicitările lor.