Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Indemnizații lunare de 700 de…

Indemnizații lunare de 700 de euro pentru copiii ambasadorilor moldoveni? Acuzațiile din spațiul public vs datele din avizul Guvernului și precizările unei deputate

Colaj ZdG

Modificările legislative cu privire la serviciul diplomatic, aprobate în prima lectură de către Parlament joi, 18 iulie, au fost criticate de reprezentanții mai multor partide politice de opoziție. Aceștia „condamnă decizia Parlamentului de a acorda lunar îndemnizații de 700 de euro copiilor de diplomați” și vorbesc despre „coruperea angajaților misiunilor diplomatice din afara țării, chiar înainte de alegerile prezidențiale”.

De cealaltă parte, una dintre autoarea inițiativei legislative, deputata Doina Gherman, a subliniat că proiectul a fost votat luând în considerare avizul Guvernului aprobat în ședința din 8 iulie, în care a fost propusă micșorarea sumei restituite până la 500 de euro și excluderea vârstei de 23 de ani, prevăzută în prima redacție a proiectului de lege. Dacă proiectul va fi votat și în a doua lectură, restituirea a până la 500 de euro pe lună ar urma să fie aplicată din 1 ianuarie 2025.

UPDATE 18:58 Într-un răspuns pentru ZdG, Ministerul Afacerile Externe a comunicat că modificarea ar veni să combată „exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic”.

În scopul diminuării poverii bugetare”, Guvernul a propus ca articol să fie expus în redacția următoare:

„Membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii care urmează în străinătate studii preşcolare, primare, secundare generale sau profesionale, precum și medii de specialitate, beneficiază de restituirea până la 500 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învăţământ, în baza documentelor confirmative, în condițiile stabilite de Guvern”, a indicat Executivul în avizul aprobat.

309.2023.Aviz.GRM (1) by Ziarul de Gardă

Aliniatul care a stârnit nemulțumirea prevedea că „membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii până la vârsta de 23 de ani (necăsătoriți și care urmează în străinătate studii preşcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învăţământ de zi), beneficiază de restituirea până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ, în condiţiile stabilite de Guvern”.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a emis luni, 22 iulie, o declarație în care au anunțat că „consideră drept cinică inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a oferi indemnizații lunare de 700 de euro copiilor ambasadorilor până la vârsta de 23 de ani”.

Declarația PSRM

„În condițiile în care sute de mii de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu mulți copii și monoparentale abia reușesc să-și asigure existența, când școlile și instituțiile medicale se închid masiv, când autoritățile declară lipsa de fonduri pentru compensarea facturilor de încălzire în perioada rece a anului, regimul de la guvernare creează o clasă parazitară de „băieți de bani gata”, care vor fi asigurați cu de toate din copilărie.

În realitate, este vorba despre coruperea angajaților misiunilor diplomatice din afara țării, chiar înainte de alegerile prezidențiale. Maia Sandu are nevoie de serviciile ambasadorilor pentru organizarea votului diasporei în cadrul scrutinului din toamnă. De fapt, este vorba despre o acțiune de corupere din bani publici.

Regimul actual își demonstrează tot mai mult caracterul antinațional și corupt, exprimându-și disponibilitatea de a renunța la ultimele rămășițe ale suveranității țării. Există doar o singură posibilitate de a înlătura de la putere aceste persoane întâmplătoare: unirea eforturilor întregii opoziții în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Partidul Socialiștilor declară că va contesta aceste inițiative la Curtea Constituțională”, a declarat PSRM.

Partidele extraparlamentare critică modificările

Și președintele Partidul Național Moldovenesc Draguș Galbur a afirmat că formațiunea politică își exprimă „nemulțumirea și îngrijorarea” față de proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, „elaborat de către deputații PAS, care prevede acordarea de îndemnizații lunare de 700 de euro pentru copiii diplomaților și ambasadorilor Republicii Moldova, aflați în misiune, până la vârsta de 23 de ani”.

„Această propunere, deja votată în prima lectură de către PAS, reprezintă o risipă inacceptabilă de resurse publice într-o perioadă de criză economică și socială acută”, a scris Galbur pe rețele de socializare.

Fostul prim-ministru Ion Chicu a declarat că proiectul de lege „nu ar fi întâmplător”.

„Evident, inițiativa PAS de a „îmbuna” ambasadorii și tot personalul diplomatic și consular (prin stabilirea unei îndemnizații lunare de 700 EURO pentru fiecare copil de-al lor până la 23 de ani) în preajma a două scrutine importante – alegerile prezidențiale și parlamentare, nu e întâmplătoare. Gruparea criminală face orice pentru a se menține la putere, iar miza lor pe falsificarea alegerilor în secțiile de votare de peste hotare este foarte mare…”, a scris Chicu pe rețelele de socializare.

Cum au argumentat autorii proiectului necesitatea modificărilor: „Traume psihologice greu de depăşit”

În nota informativă a primei versiuni a proiectului de lege, cei șase deputați care au semnat documentul au menționat că proiectul de lege este „o cumulare a mai multor tentative de îmbunătăţire a cadrului normativ naţional cu privire la serviciul diplomatic, precum şi ajustarea acestuia la evoluţiile practice ale activității membrilor instituțiilor serviciului diplomatic”.

„Posibilitatea restituirii membrului MDOC până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învăţământ a copiilor până la vârsta de 23 de ani (la art. 28, ţine de ocrotirea familiei şi dreptul la educație a membrilor de familie a membrilor MDOC care îl însoţesc în misiune, în special în situaţii în care taxele de şcolarizare depăşesc de mai multe ori indemnizaţia acordată pentru întreținerea copilului, pe de o parte, și de securitatea membrilor familiei pe de altă parte, efect advers fiind refuzul diplomaților de a pleca în misiune din considerente că şcolile din anumite state cu limbi specifice nu oferă consecutivitate educativă din punct de vedere lingvistic pentru copii, provocând traume psihologice greu de depăşit).

(…) Posibilitatea restituirii membrului MDOC până la 700 de euro/lună de studii pe perioada plasării în instituții de învăţământ a copiilor la art. 28 ar necesita bugetarea aproximativă de către misiune a costurilor care depind de vârsta copiilor (în prezent – 123 de copii cu vârsta de la 1 la 23 de ani), decizia părinților de a-i plasa într-o instituţie de învăţământ, limba de predare, existenţa acordurilor bilaterale cu statul de reşedinţă în domeniul educației care ar prevedea scutire de taxe de şcolarizare pentru copii membrilor misiunii diplomatice etc. Calculul aproximativ arată cifra de până la 1 722 000 de lei/lună
(700€x123).

(…) Indemnizația pentru un copil constituie 12% din mărimea indemnizației secretarului I, ceea ce constituie în diferite state de la 60 euro/lună (720 euro/an) la 96 euro/lună (1152 euro/an), ceea ce este net inferior necesităților unui copil la orice vârstă, chiar şi exceptând taxe de învăţământ. Urmare studierii
practicii altor state, se constatase că abordările sunt diferite: de la achitarea unui sume fixe cu un plafon stabilit până la achitarea a 90% din costul studiilor.

De asemenea, a fost efectuat un studiu privind costurile studiilor, contribuirea la achitarea cărora se prezumă prin modificările din proiect, şi acestea variază de la limita de jos de 2-4 mii euro/an, până la 28-32 mii euro în funcţie de statul de reşedinţă”, au explicat deputații în nota informativă.

MAE a precizat că suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună. De ea vor benefica doar copii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea această necesitate, în baza unor documente justificative/confirmative, în condițiile stabilite de Guvern.

„Copii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal.

De asemenea, vom preciza că practica propusă de proiect este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina. În cazul Republicii Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ (învățământul obligatoriu)”, se arată în răspunsul MAE oferit pentru Ziarul de Gardă.

Contactată de ZdG, deputata Doina Gherman, membră a Comisiei politică externă și integrare europeană, a spus că proiectul de lege a fost elaborat în toamna anului 2023, iar „acum în avizul Guvernului se spune foarte clar că până la 500 de euro și vârsta de până la 23 de ani a dispărut”.

Când am prezentat proiectul în plenul Parlamentului am menționat aceste cifre”, a spus Doina Gherman.

Întrebată despre diferența dintre indemnizațiile pe care le primesc copiii din R. Moldova și cele pe care ar urma să le primească copiii membrilor personalului misiunilor diplomatice, argument invocat de cei care critică proiectul, deputata a afirmat că „de foarte mulți ani nu s-au mărit indemnizațiile funcționarilor din misiunile diplomatice”.

Toate aceste discuții sunt contraproductive atâta timp cât se pornește de la niște date eronate”, a mai notat parlamentara.