Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Începe campania electorală pentru alegerile…

Începe campania electorală pentru alegerile locale noi din 18 mai. Fostul primar de Boldurești, învinuit că a lovit mortal un adolescent, printre primii candidații înregistrați

Imagine simbol

Astăzi, 18 aprilie, începe campania electorală pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale noi din 18 mai 2025, care vor avea loc în șase localități și la care sunt așteptați 16 741 de cetățeni cu drept de vot. Vineri este și ultima zi de depunere a documentelor privind înregistrarea candidaților la funcțiile elective în cadrul alegerilor locale noi.

Fostul primar de Boldurești, Nicanor Ciochină, învinuit că a lovit mortal un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, care ocupă în prezent funcția de primar interimar, a fost înregistrat în calitate de candidat independent la 17 aprilie.

Conform prevederilor Codului electoral, în campania electorală, candidaților le este interzis să utilizeze resursele administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

Competitorilor electorali li se interzic organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică.

Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.

De asemenea, candidații, dosarele cărora se află în proces de examinare de către consiliile electorale de circumscripție, vor începe campania electorală la data înregistrării.

Au fost înregistrați primii candidați în cursa electorală

Consiliile electorale de circumscripție electorale de nivelul I din cele 6 localități au înregistrat primii 10 candidați.

Astfel, pentru funcția de primar au fost depuse în total 19 dosare. Au fost înregistrați 10 candidați, dintre care 8 sunt desemnați de către partide politice, iar 2 sunt candidați independenți:

  • satul Tabani, raionul Briceni – 4 dosare depuse și 2 candidați înregistrați;
  • comuna Călugăr, raionul Fălești –  3 dosare depuse și 2 candidați înregistrați;
  • comuna Boldurești, raionul Nisporeni – 4 dosare depuse și 2 candidați înregistrați;
  • comuna Chiperceni, raionul Orhei – 4 dosare depuse și 1 candidat înregistrat;
  • satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă – 7 dosare depuse și 3 candidați înregistrați.

Pentru funcția de consilier în consiliul local au fost depuse dosarele și listele de candidați din partea a 5 partide politice.

La alegerile locale noi vor fi deschise 13 secții de votare

În cele 6 localități din țară, unde pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi, vor fi organizate 13 secții de votare.

Cele mai multe vor fi deschise în localitățile Călugăr, raionul Fălești, Boldurești, raionul Nisporeni și Talmaza, raionul Ștefan-Vodă – câte 3 secții de votare.

În Chiperceni, raionul Orhei vor fi deschise 2 secții de votare, iar în localitățile Tabani, raionul Briceni și Temeleuți, raionul Florești câte o singură secție de votare.

Fostul primar de Boldurești, învinuit că a lovit mortal un adolescent, revine la muncă, drept primar interimar

Fostul primar de Boldurești, Nicanor Ciochină, învinuit că a lovit mortal un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost ales în luna martie pentru a ocupa funcția de primar interimar. S-a întâmplat la două săptămâni după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a lua act de încetarea de drept a mandatului alesului local.

10 din cei 13 consilieri au votat pentru ca Ciochină să îndeplinească funcția de primar interimar. Este vorba despre 8 consilieri din partea Partidului Social Democrat European (PSDE) și doi din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Ciochină ar urma să îndeplinească funcția de primar interimar până când va fi alesă altă persoană.

Nicanor Ciochină a rămas fără funcția de primar al comunei Boldurești în urma deciziei CEC din 11 martie. Comisia Electorală Centrală a explicat că mandatul acestuia a încetat după ce Ciochină nu și-a putut exercita funcția în perioada 31 mai 2024 – 14 februarie 2025. Acesta a contestat decizia CEC, însă Curtea de Apel Centru a respins pe 20 martie acțiunea civilă înaintată de fostul primar.

Prin urmare, la data de 18 mai 2025, vor fi organizate alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Boldurești.

Dosarul lui Ciochină pe masa magistraților

Pe 5 iunie 2024, PCCOCS anunța despre trimiterea în judecată a fostului primar al satului Boldurești, Nicanor Ciochină. Conform unui comunicat de presă emis de procurori, accidentul a avut loc pe 19 februarie 2024, pe segmentul unei curbe, cu aproximativ jumătate de kilometru până la indicatorul de intrare în satul Boldurești. În acea seară, șoferul învinuit nu și-a adaptat viteza la condițiile rutiere, inclusiv a circulat pe contrasens, cu ieșire pe acostamentul părții stângi a drumului, unde l-a lovit din spate pe adolescentul în vârstă de 14 ani, care se deplasa regulamentar.

După ce l-a lovit pe adolescent, șoferul cu vârsta sub 50 de ani și-ar fi continuat drumul, fără să-i acorde ajutor, contrar legii. Mai mult decât atât, bărbatul ar fi apelat la un prieten, din raionul Nisporeni, pentru ca să-l ajute să ascundă urmele infracțiunii. Mai exact, acesta ar fi închiriat o mașină de același model și culoare, căreia i-a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare a celei implicate în accident. Astfel, ar fi creat falsa impresie că automobilul nu ar avea defecțiuni caracteristice accidentului și, deci, că inculpatul nu ar fi comis acest accident. Astfel, l-ar fi favorizat, ceea ce potrivit Codului penal se pedepsește cu amendă de până la 42 500 de lei sau cu închisoare pentru un termen de până la 3 ani, urmând ca instanța de judecată să decidă.  

Dacă va fi găsit vinovat, Ciochină riscă pedeapsa cu închisoarea de 3 la 7 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Cumulativ, pentru părăsirea locului acelui accident, inculpatul riscă amendă de până la 42 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.