În timp ce Chicu susține că revenirea la o structură administrativ-teritorială ca cea de până în 2003 este „imperativă”, Dodon se declară împotrivă
Președintele R. Moldova, Igor Dodon, afirmă că nu este de acord cu revenirea la județe, deși recunoaște că reforma administrativ-teritorială este necesară.
Potrivit lui, „trebuie să fim atenți” și în cazul primăriilor, menționând că ar putea să sufere cetățenii, dacă va fi aplicată „propunerea dură” ca o primărie să aibă 5000 de locuitori, pentru că vor fi 200 la nivel național, iar oamenii vor întâmpina dificultăți atunci când vor avea nevoie de acte.
„Reforme de dragul reformei, că le este pe plac unor experți, nu contează că-s nemți, că-s români, noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord că reforma administrației publice este necesară, dar eu sunt categoric împotriva reformei după tipul care a fost până în 2003. Eu nu accept revenirea la județe. Din 35 să facem 12 – eu sunt împotrivă”, a specificat șeful statului în cadrul ediției din 3 iunie a emisiunii „Contrapunct” de la Radio Sputnik Moldova.
De cealaltă parte, la 22 mai, premierul Ion Chicu nota că R. Moldova cheltuie anual irațional miliarde de lei irațional pentru întreținerea a mii de funcționari.
„Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative. Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, când în primărie ai mai puțin de 100 de oameni care lucrează, iar agenți economici 1-2. La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de până în 2003) este absolut imperativă. Speculații de tipul „cetățenii nu vor avea acces la serviciile publice” țin tot de categoria „cipizare” și constituie populism nerușinat”, nota atunci șeful Executivului.
Luni, 1 iunie, Chicu a afirmat că „săptămâna aceasta am planificată o discuție cu experții germani în privința acelor reforme despre care am anunțat, în special, despre reforma absolut necesară – teritorial-administrativă, este un concept la Guvern”.