În două săptămâni ar urma să fie prezentate soluții pentru simplificarea obținerii permisului de conducere
Un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Agenției Servicii Publice (ASP), Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Finanțelor și ai Centrului Național Anticorupție (CNA) urmează să prezinte un plan de acțiuni în vederea simplificării obținerii permisului de conducere.
Vineri, 3 ianuarie, la Guvern a avut loc o ședință cu reprezentanții mai multor instituții, care au discutat despre problemele semnalate de către mai mulți cetățeni în procesul de susținere a probelor pentru obținerea permisului de conducere auto.
Potrivit responsabililor, în prezent, doar 43 dintre cele 176 de școli auto din R. Moldova sunt acreditate. Totodată, aceștia au comunicat că starea tehnică a mașinilor este bună, majoritatea fiind procurate după anul 2014.
Ei au menționat că rata de promovarea a examenului teoretic este de 80%, în timp ce examenul la proba practică este promovat din prima încercare în 38% dintre cazuri, specificând că 144 de ore sunt teoretice, iar 40 – practice. În medie, conform datelor ASP, o persoană susține proba practică de 3 ori, astfel că din peste 144 de mii de încercări, circa 38 de mii s-au soldat cu obținerea permisului de conducere.
Printre problemele semnalate la ședință au fost programările „artificiale”: mai multe persoane cu același IDNP sau IDNP al persoanei decedate, pregătirea insuficientă în cadrul școlilor auto sau persoane suspectate de acte de corupție care nu pot fi demise.
În context, premierul Ion Chicu a dispus crearea unui grup de lucru, care să prezinte un plan de acțiuni în termen de două săptămâni, enumerând și câteva măsuri urgente.
„Trebuie să fie creat un grup de lucru, MEI, cu participarea colegilor de la ASP, poliție și alte instituții, pentru că problema este sistemică. MECC, adresați problemele în primul rând despre calitatea pregătirii candidaților, tot ce ține de lista de instituții aranjate conform gradului de susținere a examenului. Ministerul Finanțelor să se ocupe de alocarea mijloacelor suplimentare. Măsuri urgente: ASP, faptul că sunt programări artificiale este clar, trebuie de soluționat urgent problema programărilor, poate sistemul este artificial blocat; trebuie de diminuat, fără a afecta calitatea examinării, această coadă. Dacă 11 centre sunt suficiente, să organizați așa ca ei să poată deservi persoanele. Dacă sunt necesare mijloace de transport suplimentare, să faceți rost, sunteți o instituție solidă, evaluați performanța conducătorilor departamentului, inclusiv din centrele raionale, luați decizii, să fie înlăturate de la procesul respectiv persoanele care au fost vizate și continuă să examineze, să fie implicați și cei de la CNA, e-Guvernarea. La proba teoretică – totul e bine, unde omul are rolul principal – avem altceva”, a conchis șeful Executivului.