Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ilan Șor susține că „nu-l…

Ilan Șor susține că „nu-l afectează” sancțiunile care i-au fost impuse de SUA

Deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, susține că „nu este afectat” de sancțiunile impuse de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, pentru „acțiunile de de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse”.

Sancțiunile SUA împotriva mea reprezintă o mare victorie”, a afirmat Ilan Șor, care a fost constatat de către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane drept „unul dintre beneficiarii furtului miliardului”.

„Vă felicit, dragi cetățeni. Odată cu aplicarea sancțiunilor împotriva mea s-au rezolvat toate problemele cetățenilor moldoveni. De acum încolo, vom avea curent electric care va costa mai puțin de un leu, un metru cub de gaze – 30 de bani, nu vor mai fi probleme cu șomajul, cu economia, pensiile au ajuns la 2000 de euro. Dar dacă e să vorbim serios, sancțiunile SUA împotriva mea reprezintă însă o mare victorie”, a spus Șor.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat miercuri, 26 octombrie, că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”.

Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).

„(…) Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri susținute de Kremlin. Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că orice active în prorietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sau sunt deținute sau controlate de alte persoane în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine(…)”, a declarat ambasadorul.

Între timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, anunță că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei.

Potrivit șefei statului, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

„Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară”, a spus Maia Sandu.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este „complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse”.

„Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE (…). Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la sancționarea corupților. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, colegii de la Ministerul Justiției, alte instituții publice, organizații ale societății civile și jurnaliști de investigație care au contribuit la acest proces – datorită vouă, Republica Moldova va reuși în lupta cu corupția.

Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a adăugat președinta.

Pe lângă fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, a fost inclus Partidul Politic „Șor”, soția lui Șor și Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia și un apropiat de-ai lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

În raportul publicat de Departamentul Trezoreriei SUA sunt menționați socialistul Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban, liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN).