Igor Dodon poate părăsi țara. CSJ a respins cererea privind prelungirea măsurii preventive aplicate fostului președinte
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins joi, 14 septembrie, demersul procurorului de prelungire măsurii preventive aplicate în privința fostului președinte Igor Dodon, cercetat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.
Informația a fost confirmată pentru ZdG de serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA).
„Confirmăm că instanța a respins demersul procurorului privind prelungirea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile, în privința inculpatului Igor Dodon, fiindu-i aplicată măsura de constrângere – obligarea de a se prezenta la data și ora ședințelor fixate”, a comunicat PA.
Astfel, fostul președinte nu mai are restricții de călătorie în afara țării. Decizia a fost luată de completul de judecată format din judecătorii Anatolie Țurcan, Ion Malanciuc și Ghenadie Eremciuc.
Decizia CSJ vine la scurt timp după ce a fost înlocuit procurorul de caz Petru Iarmaliuc, în contextul unor modificări legislative.
Igor Dodon a declarat că este o decizie „corectă, dar întârziată”.
„După 180 de zile de arest la domiciliu și 300 de zile de interdicție de părăsire a țării, Curtea Supremă de Justiție a decis să respingă cererea procurorilor pentru o nouă prelungire a interdicției mele de a părăsi R. Moldova.
Cred că această decizie este corectă, dar întârziată. În același timp, vreau să subliniez că, așa cum am spus de multe ori, nu am de gând să părăsesc R. Moldova. Voi continua să particip la toate ședințele de judecată și să lupt împotriva actualului regim, rămânând acasă în Moldova”, a declarat Dodon după ședință.
La 29 august, socialistului Igor Dodon i s-a respins ca inadmisibil recursul declarat împotriva încheierii Curții Supreme de Justiție din 17 iulie 2023 privind prelungirea măsurii preventive obligarea de a nu părăsi țara.
La 27 februarie, Procuratura Anticorupție (PA) a transmis că, după 13 ședințe de judecată, procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința ex-președintelui Igor Dodon, în dosarul în care este bănuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.
Fostul președinte se află sub control judiciar. La 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.
La începutul lunii februarie, PA anunța că procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia CSJ a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.
Prima ședință de judecată în dosarul fostului șef de stat Igor Dodon, în care se cercetează episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, a avut loc luni, 17 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este apărat de trei avocați, iar acuzarea este asigurată de doi procurori.
Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.
Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.
Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.
Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția.