Igor Boțan: „Darurile politicienilor sunt daruri otrăvite”
Perioada electorală ne prezintă în cele mai mici detalii întregul mecanism de funcționare a statului. Declarația a fost făcută de către analistul politic Igor Boțan, în cadrul unei dezbateri publice „Pericolul fraudării alegerilor”.
„Dacă concurenții electorali se adresează în judecată și adresările lor sunt trecute cu vederea, atunci avem un semnal că lucrurile stau prost. Dacă Consiliul Coordonator al Audiovizualului trece cu vederea faptul că mass-media este concentrată în anumite mâini și nu întreprinde nimic pentru echilibrarea situației este un semnal alarmant pentru societate”, a subliniat Boțan.
De asemenea, el încurajează oamenii să anunțe cazurile de fraudare a alegerilor sau de cumpărare a alegătorilor. „În cele 9 cicluri electorale ne-am convins că cei care fac cadouri, de fapt, cumpără voturile. Astfel, am ajuns să avem un lider de partid care guvernează întreaga țară și coordonează o guvernare care pretinde a fi pro-europeană. De aceea, ne întrebăm: în ce țară europeană s-a mai văzut ca șeful unui partid să aibă o fundație de caritate și în ajunul alegerilor să facă acte de caritate, care par mai mult acte de corupere a cetățenilor? Astfel că, în aceste cazuri cetățenii trebuie să înțeleagă că cașcavalul nu este gratis și să se gândească la viitorul țării, înainte de a accepta ceva”, a declarat analistul politic.
Potrivit lui, există o listă de fapte și încălcări ce pot fi sesizate: „După ce a fost numită data alegerilor un partid a făcut acte de caritate. Deși legea partidelor nu permite partidelor să facă acte de caritate. Aceste acte de caritate au fost făcute de 900 de echipe în 900 de localități din R. Moldova. Vă aduceți aminte acea acțiune de „Paște Fericit”. De asemenea, au fost încălcate normele de colectare a donațiilor și acest lucru este trecut cu vederea. Demnitari publici din această listă de partid au donat timp de jumătate de an de două ori mai mult decât venitul lor oficial. Acest lucru ridică semne de întrebare. Un alt fapt este că mass-media este concentrată în mâinile unui singur beneficiar, care are pretenții politice. Dacă Parlamentul spune că nu poate soluționa această problemă, atunci de ea trebuie să se ocupe CCA. Însă, tot nimic nu se face”.
„Înțeleg cum acel partid a fost capabil, în doar câteva ore, să colecteze atâtea semnături. Recent, liderul acestui partid a făcut o donație de 100.000 de lei bisericii și asta ar putea fi explicația… De aceea, mă adresez bisericilor noastre, să nu accepte daruri de la politicieni. Cetățenii R. Moldova trebuie să înțeleagă că în cazul în care vrem să avem alegeri libere și corecte trebuie să înțelegem că darurile politicienilor sunt daruri otrăvite”, a conchis Igor Boțan.