Guvernul a aprobat Planul de răspuns la accidente nucleare și radiologice
Guvernul a aprobat miercuri, 15 ianuarie, Planul de pregătire și răspuns la accidente nucleare și radiologice, ținând cont de „situația din vecinătate” și războiul din Ucraina. Planul prevede măsuri pe care instituțiile statului trebuie să le întreprindă în situații de urgențe nucleare sau radiologice, inclusiv în uma accidentelor produse la obiective nucleare din afara teritoriului R. Moldova sau în cazul utilizării armelor de distrugere în masă cu efecte radiologice în vecinătate.
Ca urmare a acțiunilor militare rusești în Ucraina „au fost puse în pericol instalațiile Centralei atomo-electrice de la Zaporijjea. De asemenea, nu putem exclude și utilizarea diferitor muniții care pot avea elemente radioactive. Totodată, este posibilă contaminarea teritoriului R. Moldova ca urmare a utilizării armelor de distrugere în masă cu efect radiologic pe teritoriul altor state, cu efecte transfrontaliere, în rezultatul căruia sunt posibile depuneri semnificative de material radioactiv, la mari distanțe, provenite de la un obiectiv foarte îndepărtat”, se spune în nota informativă la proiectul deciziei guvernului.
În Hotărârea Guvernului se punctează că R. Moldova este înconjurată de șapte centrale atomice, amplasate în Ucraina, România și Bulgaria, la distanțe de 125-400 km, având un număr total de 23 de reactoare. În cazul unui accident nuclear sau radiologic la una din aceste centrale atomice, poluarea cu materiale radioactive a teritoriului R. Moldova ar putea depăși „normele acceptabile” de 10-100 ori, se mai arată în document.
În termen de 60 de zile de la aprobarea proiectului, instituțiile responsabile vor elabora și aproba planuri instituționale „pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor trasate în Plan”.