Grupul „Pentru Moldova”, despre soluția propusă de PAS privind declanșarea anticipatelor
Grupul „Pentru Moldova” a venit cu o reacție referitor la soluția propusă de Partidul Acțiune și Solidaritate privind declanșarea anticipatelor. Aceștia consideră că intenția celor de la PAS de a cere deputaților Parlamentului R. Moldova să se angajeze, sub propria semnătură, că nu se vor prezenta la ședințele legislativului, depășește „orice limită a bunului simț și manifestă iresponsabilitate totală față de cetățeni și instituțiile statului”.
„Dincolo de absurditatea situației, ceea ce ne cere președintele este un abuz fără precedent și o imixtiune brutală în activitatea Parlamentului, prima și cea mai importantă instituție în stat. Îi amintim, pe această cale, președintelui Maia Sandu că Legea Supremă explică, negru pe alb, cum, când și în ce condiții pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Toate celelalte căi sunt ilegale, iar orice deviere și abuz înseamnă uzurparea puterii de stat.
De asemenea, îi mai atragem atenția că deputații au obligația constituțională de a adopta legi și hotărâri, inclusiv de a decide asupra numirii Guvernului, și că este la discreția lor să voteze pro sau contra. Nici măcar funcția de președinte nu-i dă dreptul să intervină și să împiedice buna funcționare a Parlamentului. Constatăm cu regret că, la nicio lună de la învestirea în funcția de președinte, Maia Sandu a reușit să demonstreze incompetență crasă și lipsă totală de respect pentru Lege și cetățeni.
Această propunere aiurită atinge cu succes limitele absurdității politice promovate de PAS. Deputații nu sunt niște jucării din sertarele Maiei Sandu, care pot fi scoase și băgate la loc după cum îi convine șefului statului. Deputații au fost învestiți cu votul oamenilor, care i-au mandatat să lucreze pentru cetățeni, dar nu să fie niște piese de mobilier. Această idee demonstrează că PAS habar nu are ce înseamnă un comportament politic civilizat. Îi îndemnăm la responsabilitate pe ceilalți deputați din Parlament, care n-au fost afectați încă de această nebunie„, susține Grupul „Pentru Moldova”.
Grupul „Pentru Moldova” reamintește că este disponibilă să își asume responsabilitatea de a forma un guvern anti-criză, care să gestioneze Republica Moldova până la alegerile parlamentare anticipate.
Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a elaborat o foaie de parcurs privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și cheamă la discuții celelalte fracțiuni. Deputații PAS se pronunță pentru adoptarea unei declarații privind anticipatele.
Totodată, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat miercuri, 20 ianuarie, că în această săptămână nu va desemna niciun candidat pentru funcția de premier și a menționat că, de fapt, soluția pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este în Parlamentul de la Chișinău.
În context, șefa statului susține că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au formulat un document pe care urmează să-l prezinte în Legislativ spre aprobare, document prin care deputații din Parlamentul de la Chișinău, care îl vor semna, se vor angaja public să nu voteze cele două candidaturi care ar urma să fie propuse pentru funcția de prim-ministru, astfel încât să fie posibilă, potrivit Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Declarațiile au fost făcute de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR Moldova.
Curtea Constituțională a declarat la 18 ianuarie inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.
Potrivit președintei CC, Domnica Manole, Constituția R. Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție.