Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Grupul de susținere pentru Belarusul…

Grupul de susținere pentru Belarusul Democratic din Parlamentul R. Moldova a emis o declarație prin care nu recunoaște scrutinul electoral recent

Sursa: Profimedia Images

Membrii Grupului de susținere pentru Belarusul Democratic din Parlamentul R. Moldova au semnat o declarație prin care nu recunosc scrutinul electoral desfășurat în Republica Belarus. În acest fel, deputații s-au aliniat poziției Uniunii Europene.

În textul declarației se menționează că așa-numitele alegeri prezidențiale, desfășurate în Republica Belarus la data de 26 ianuarie, „nu au nimic în comun cu procesele electorale democratice și nu pot fi nici pe departe catalogate ca alegeri libere și corecte”.

„Procesul electoral veritabil începe cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, cum sunt dreptul la opinie, dreptul la întruniri, dreptul la asociere politică. Toate acestea drepturi au fost nu numai limitate, dar practic complet anulate în Republica Belarus, conform rapoartelor independente internaționale”, mai susțin semnatarii documentului.

În acest context, semnatarii declarației „condamnă cu vehemență” orice discreditare „grosolană” a proceselor democratice. „Uniunea Europeană a condamnat aceste alegeri numindu-le o farsă și noi ne aliniem acestor aprecieri”, se stipulează în textul declarației.

Grupul parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat a fost constituit în anul 2022 pentru a reafirma angajamentul față de promovarea valorilor democratice și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a venit cu precizări anterior, unde a menționat că R. Moldova acționează în calitate de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, iar acest statut și procesul de aderare la UE presupune creșterea treptată a gradului de aliniere la declarațiile și măsurile restrictive ale Uniunii Europene.

Prin urmare, R. Moldova s-a aliniat la declarațiile UE cu referire la problematica drepturilor omului, participarea politică și accesul la mass-media independentă a cetățenilor, opoziția civilă, legitimitatea proceselor electorale din țările unde au loc scrutine electorale. De exemplu, în 2023, R. Moldova s-a aliniat la declarația Uniunii Europene cu privire la împlinirea a trei ani de la alegerile prezidențiale frauduloase.

Alexandr Lukașenko a obținut cele mai multe voturi – 86,82% în cadrul scrutinului de duminică, 26 ianuarie. Pe locul doi, cu 3,6%, sunt alegătorii care au votat „împotriva tuturor”, buletinele de vot considerate nevalabile.