Gaburici, îndemnat să spună adevărul despre „dezastrul” în care se află economia țării
Proaspătul ministru al Economiei și Infrastructurii (MEI), Chiril Gaburici, urmează să vină în fața deputaților pentru a răspunde la întrebări despre situația economiei naționale și perspectivele de dezvoltare. Se întâmplă după ce deputații socialiști au depus astăzi, 15 februarie, o moțiune simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, promovate de Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de Chiril Gaburici. Deputatul socialist Vasile Bolea, cel care a dat citire actului în ședința Parlamentului, a declarat că obiectul moțiunii îl constituie „situația dezastruoasă” în care se află economia țării și politica din 2017 a Ministerului, care ar fi „de supraimpozitare și de tăiere a investițiilor capitale”,
„Înaintăm moțiune simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de domnul Chiril Gaburici. Obiectul prezentei moțiuni simple îl constituie situația dezastruoasă în care se află în acest moment economia R. Moldova. Constatăm cu îngrijorare că 2017 a devenit anul eșecului economic pentru Moldova, din cauza politicii de supraimpozitare și de tăiere a investițiilor capitale. Oamenii care au riscat și au inițiat afaceri în Moldova așteaptă soluții pe termen lung și durabile, dar nu promisiuni și pomeni electorale. Rezultate economice din 2017 și pespectivele pentru acest an, arată că Ministerul Economiei și Infrastructurii nu este interesat de ceea ce se întâmplă în economia Moldovei, dacă are perspective de creștere economică sau de dezvoltare, dacă tinerii vor găsi locuri de muncă sau vor pleca din țară, dacă vom avea sau nu un mediu de afaceri puternic”, a declarat socialistul Vasile Bolea, care a mai precizat că fracțiunea PSRM a decis înaintarea demersului pentru a determina ministrul să participe la o dezbare pe acest subiect, în cadrul căreia să spună adevărul despre „dezastrul” economiei, locurile de muncă, „întreprinderile de stat care se vând labani mărunți”, politica internă care „nu servește intereselor cetățenilor”, dar ar fi creată pe „criterii politice”.
Moțiunea simplă exprimă pozitia Parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunea simplă poate fi înitiată de cel puțin 15 deputați.
Procedura legislativă presupune că moțiunea simplă este examinată în Comisia de profil care prezintă plenului Parlamentului avizul asupra acesteia. Dezbaterea moţiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent al Legislativului, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.