Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fracțiunea PDM, împotriva proiectelor bugetare…

Fracțiunea PDM, împotriva proiectelor bugetare anuale: „Proiectele de o asemenea anvergură, trebuie discutate pe larg”

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) se pronunță împotriva proiectelor bugetare anuale aprobate și remise Parlamentului de către Guvernul Chicu.

Liderul PDM, Pavel Filip, susține că a solicitat de rând cu alți colegi, excluderea mai multor proiecte de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Liderul spune că implementarea acestor proiecte ar reprezenta un „abuz”.

„Normele adevărate ale democrației nu sunt norme matematice, că majoritatea decide de fiecare dată singură, neluând în considerare ce spun și cei care se află în minoritate. Toate aceste proiecte care au apărut pe ultima sută de metri, chiar cu o zi două în urmă, au fost înregistrate, și vorbesc despre proiectele cu referire la statutul limbii ruse, proiectul așa numit „Propaganda rusească”, proiectele care țin de politica bugetar-fiscală și buget, care foarte repede au venit în agenda Parlamentului, fără a avea posibilitate, cel puțin să avem timp suficient ca să le citim. (…) Acest amestec despre limbă, identitate, autonomia găgăuză, cu cel care de fapt reprezintă interese financiare”, a declarat Filip.

Anunțul a fost făcut joi, 3 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, în timpul ședinței Parlamentului R. Moldova.

Totodată, liderul PDM a salutat inițiativa deputaților din opoziție de a-și exprima dezacordul față de proiectele bugetare anuale aprobate și remise de către Guvernul Chicu, prin blocarea tribunei centrale a Parlamentului.

„Blocarea tribunei Parlamentului desigur că nu este cea mai populară sau tradițional metodă, dar este și aceasta o metodă de exprimare democratică. Partidul Democrat salută această decizie a colegilor, pentru că este unica soluție posibilă de a bloca acest dezmăț. Eu vreau să cred că, colegii care astăzi se află în majoritate PSRM cu Șor vor înțelege acest lucru – proiectele de o asemenea anvergură, trebuie discutate pe larg și aprobate printr-un consens larg”, a mai adăugat Filip.

Joi, 3 decembrie, în timpul ședinței Parlamentului R. Moldova, deputații din opoziție și-au exprimat dezacordul față de proiectele respective și au anunțat că, dacă va fi necesar, vor împiedica aprobarea acestora, blocând tribuna centrală a Parlamentului.

În timp ce în clădirea Legislativului s-a desfășurat ședința plenară, afară, în fața clădirii are loc protestul anunțat de către președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu.

Proiectele bugetelor anuale au rămas pe ordinea de zi a Parlamentului. Doar 33 de deputați au votat pentru excluderea documentelor.