Fracțiunea Partidului „ȘOR” l-a propus în calitate de membru CEC pe avocatul Vadim Banaru, apărător a lui Ilan Șor la câteva ședințe de judecată. Astfel, zece persoane vor fi propuse pentru a fi desemnate, dar nu nouă
Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” l-a propus în calitate de membru al Comisie Electorale Centrale (CEC) pe avocatul Vadim Banaru, apărător a lui Ilan Șor la cîteva ședințe de judecată la Curtea de Apel (CA) Cahul și cel care a acordat asistență juridică Partidului Politic „ȘOR” în calitate de avocat.
Vadim Banaru, licențiat și cu diplomă de master în drept, este avocat în cadrul cabinetului său. În 2011 – 2012 a fost avocat – stagiar al Biroului Asociat de Avocați „Nagacevschi si Partenerii”.
Președinta R.Moldova, Maia Sandu și Parlamentul și-au desemnat candidații la funcția de membru al CEC, după ce mandatul foștilor membri a expirat în iunie curent.
Șefa statului l-a numit în această funcție pe Pavel Postica, manager Dezvoltare și Evaluare al Asociației Promo-LEX, licențiat și cu diplomă de master în drept.
Angelica Caraman, Alexandr Berlinschii, Ludmila Lupașco, Sergiu Gurduza și Alexandru Musteața sunt candidații propuși de fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” la funcția de membri ai CEC.
Mandatul foștilor membri CEC a expirat în iunie curent, atunci când în R. Moldova se desfășura campania electorală pentru alegerile parlamentarele din 11 iulie curent. Potrivit Codul electoral, în cazul în care mandatul CEC expiră în cursul perioadei electorale acesta se prelungeşte de drept pînă la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.
CEC este constituită din 9 membri. Un membru este desemnat de președinta R.Moldova, iar ceilalţi 8 – de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Codul Electoral stabilește că mandatul CEC este de 5 ani. La expirarea acestui termen, componența comisie poate fi modificată.
Zece persoane vor fi propuse plenului Parlamentului, pentru a fi desemnate membri ai CEC. În cadrul ședinței de miercuri, 15 septembrie, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru un proiect de hotărâre în acest sens.
Proiectul de hotărâre prevede că partidele parlamentare au propus nouă candidaturi, după principiul respectării reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.
În urma intervievării candidaților, câțiva membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități au exprimat unele rezerve vis-a-vis de aptitudinile în exercitarea funcției electorale a doi dintre candidați, Miron Vitalie și Postolache Vasile.
Potrivit legislației, membrii CEC sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși.