FOTO „Pregătirile pentru anticipate și capacitățile financiare ale Guvernului în demisie pentru organizarea scrutinului” – subiectele discutate de președinta Sandu și premierul Ciocoi cu membrii APCE aflați într-o vizită la Chișinău
Delegația Comitetului ad-hoc al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, a avut vineri, 11 iunie, o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu și prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi. În cadrul întrevederii oficialii au discutat despre pregătirile pentru alegerile anticipate și capacitățile financiare ale Guvernului în demisie pentru organizarea scrutinului din 11 iulie curent.
Potrivit Președinției, în cadrul discuției, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a menționat că „procesul electoral din țara noastră este marcat de problemele ce ne-au rămas ca moștenire din trecut”.
„Este vorba de finanțarea ilegală a partidelor, de propaganda și dezinformarea din spațiul public, de discursul de ură și coruperea alegătorilor. Cadrul legal trebuie îmbunătățit de următorul Parlament, dar, pentru scrutinul actual, instituțiile statului trebuie să-și îndeplinească obligațiunile cu maximă responsabilitate pentru a asigura alegeri libere și corecte”, a declarat șefa statului.
Potrivit notei emise de Executiv, la ședință au fost discutate aspectele organizării alegerilor parlamentare anticipate, atât în țară, cât și peste hotare, numărul secțiilor de votare, inclusiv particularitățile și necesitatea desfășurării unei campanii electorale potrivit bunelor practici în domeniu. În context, Ciocoi a asigurat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene dispune de toate capacitățile logistice și profesioniste necesare pentru buna organizare a secțiilor de votare în străinătate.
A fost abordat și subiectul capacităților financiare a Guvernului în exercițiu de a acoperi necesarul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea scrutinului electoral. Prim-ministrul interimar a precizat că la moment au fost alocate 70 milioane de lei în acest sens.
Părțile au discutat cooperarea Republicii Moldova cu APCE și Consiliul Europei per general, importanța implementării Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024, precum și a reformei justiției.