Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina…

Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, lansează Asociația Obștească „Platforma Moldova”: „Un proiect socio-politic”

Captură foto: Privesc.eu

Irina Vlah, fosta bașcana a UTA Găgăuziei, a susținut o conferință de presă joi, 16 noiembrie, cu tema anunțată „Platforma Moldova: Irina Vlah se lansează în politica națională”.

Am declarat cu mai multe ocazii că voi lansa un proiect socio-politic. A venit timpul să dezvălui esența proiectului meu. Anunț lansarea Asociației Obștești Platforma Moldova, o platformă care trebuie să ne unească, după ce actuala guvernare ne-a dispersat în oameni buni și răi. (…) A venit timpul să facem front comun, pentru a readuce speranța oamenilor”, a declarat Irina Vlah în cadrul briefingului de presă.

Experiența mea în politică arată că viitorul Moldovei este alături de Europa – nu este doar un slogan sau steag pe clădiri. Sunt convinsă că Moldova europeană înseamnă justiție socială și egalitate în fața legii pentru toți cetățenii”, mesajul publicat de Vlah cu o zi înainte de lansare.

Irina Vlah: „Profesia mea e politica”

„Profesia mea e Politica” – cartea autobiografică a Irinei Vlah, pe care a lansat-o în septembrie 2023, după plecarea din funcția de bașcană, nefiind eligibilă pentru al treilea mandat. Parcursul său politic, început în 2005, a fost marcat de partidul Comuniștilor (PCRM) și cel al Socialiștilor (PSRM). Unul dintre sloganele electorale ale fostei guvernatoare a autonomiei spunea: „Este în puterile noastre să fim cu Rusia!”, iar mai nou, aceasta declară că „viitorul Moldovei este alături de Europa”.

Irina Vlah are 49 de ani. Între anii 1991 și 1996 a urmat Universitatea de Stat din Comrat, iar între 2001 și 2008 a urmat Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei. Este doctor în drept.

Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între 2005 și 2015, fiind aleasă pe listele PCRM. La 30 decembrie 2014, Irina Vlah a demisionat din fracțiunea parlamentară și a rămas deputat neafiliat.

Prima tentativă de a ocupa fotoliul de bașcană, în decembrie 2010, a eșuat, clasându-se pe locul trei. Pe 22 martie 2015, Irina Vlah, susținută și promovată de socialiști, a fost aleasă din primul tur, cu 32 543 de voturi (51,01%), în funcția de bașcan al regiunii autonome Găgăuzia. Ulterior, în 2019, Vlah a fost realeasă în aceeași funcție, cu 49 742 de voturi (91,27%). Igor Dodon, pe atunci – șeful statului, a fost la Comrat pentru a o felicita personal pe Irina Vlah.

În septembrie 2021, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că drumul comun al formațiunii sale cu Irina Vlah, s-a încheiat. Fosta bașcană declara: „noi am colaborat cu PSRM atunci când au coincis interesele”.

Sursă foto: nokta.md

În cadrul unui interviu din 2022, la postul de televiziune N4, Vlah a comentat inițiativa de a declara neconstituțional partidul „Șor”, zicând: „Nu înțeleg de ce este necesară această măsură și vreau să înțeleg temeiul juridic al acestui gest”.

Sursă foto: Replica Media

O felicit pe Eugenia Guțul pentru victoria sa în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan. Populația Găgăuziei v-a acordat încrederea sa și așteaptă de la dumneavoastră acțiuni concertate, menite să mențină pacea, stabilitatea, să unească societatea găgăuză, să dezvolte autonomia noastră și să construiască relații constructive cu autoritățile centrale”, a scris Vlah după victoria candidatei afiliate fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional.

Spre finele celui de-al doilea mandat, în 2022, jurnaliștii de la Nokta au analizat garderoba de elită a Irinei Vlah și au descoperit că șefa autonomiei a cheltuit pe haine și accesorii mai mult decât salariul său anual, care în 2021 a fost de 296 000 de lei sau aproximativ 15 000 de euro.

Pe 11 iulie 2023, în cadrul unei emisiuni televizate, aceasta a declarat că nu renunță la politică și că își va crea propriul partid politic, despre care, zicea ea, va anunța în luna septembrie, fără a preciza alte detalii. Totuși, în cadrul emisiunii a menționat că „toate partidele trebuie să se unească împotriva partidului PAS”.