Fost deputat PD, condamnat anterior în România pentru acte de corupție, audiat în cadrul Comisiei parlamentare „Laundromat”
Fostul deputat al Partidului Democrat (PD), Valeriu Guma, care în 2013 a fost condamnat definitiv de justiția română pentru acte de corupție, a participat miercuri, 7 aprilie, la audierile din cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova, comisia „Laundromat”.
Subiectul audierilor de miercuri a fost amendarea operată în 2011 la articolul 14 al Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. În context, ex-deputatul Valeriu Guma a fost audiat pe marginea unui amendament pe care l-a înaintat la acea lege, calificându-l drept „judicios”.
Președinta comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a menționat că modificarea legislației a însemnat „deconectarea butonului roșu”, referindu-se la efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor.
„A fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din Moldova și ajunge în zonele offshore”, a specificat deputata cu trimitere la declarațiile din presă ale unor foști funcționari.
Tot aici, a fost menționat faptul că au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma.
„Ex-deputatul l-a calificat drept judicios și că acesta urmărea scopul de a debloca activitatea oamenilor de afaceri. Potrivit spuselor sale, amendamentul său nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte”, se menționează într-o notă publicată pe site-ul Parlamentului.
În cadrul adierilor, s-a discutat despre un alt amendament care ar fi fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).
Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, membrii Comisiei „Laundromat” au menționat că intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC Viorel Chetraru, ex-președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Veaceslav Negruță și ex-vicedirectorul CNA Cristina Țărnă.
La 13 februarie, 2014, Valeriu Guma anunța că-și depune mandatul de deputat și părăsește Partidul Democrat.
Valeriu Guma, 55 de ani, este un fost membru marcant al Partidului Democrat din Moldova făcând parte de-a lungul anilor din anturajul persoanelor apropiate de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. A fost deputat încă din 1998 când a candidat, alături de Diacov, pe listele „Blocului pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”, apoi al Blocului electoral Moldova Democrată. Din 2009 până la retragerea sa din 2014 a fost mereu pe listele Partidului Democrat. Era prezentat drept un om de afaceri de succes cu mai multe activități de comerț.
Retragerea sa din politică a survenit în urma unei condamnări definitive în România pentru acte de corupție. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România l-a condamnat, pe 17 aprilie 2013, pe fostul deputat Valeriu Guma la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa fiind una definitivă. La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul București a luat decizia de a solicita R. Moldova recunoașterea și executarea sentinţei penale în cazul Guma. Potrivit autorităţilor române, Valeriu Guma a fost condamnat pentru mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe menţinerea în vigoare a contractului de privatizare a unei firme al cărei acţionar era.
Guma, care era dat în căutare internațională, susținea că este nevinovat și în momentul plecării sale din Parlament spunea că „este capabil să-și demonstreze nevinovăția și nu mai are nevoie de imunitate parlamentară”.
Peste un an însă, Judecătoria Buiucani a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma. Asta deși, în mod normal, în asemenea cazuri, judecătorul ar fi trebuit să menţină pedeapsa aplicată de instanţele din România. Decizia a fost luată de judecătorul Ghenadie Pavliuc, care i-a aplicat fostului deputat o pedeapsă mult mai blândă, scutindu-l astfel de închisoare.
Judecătorul îşi baza decizia prin faptul că „este posibilă corectarea şi reeducarea lui Guma fără izolarea de societate cu aplicarea art. 90, prin care pedeapsa este suspendată condiţionat”. Judecătorul şi-a mai motivat soluţia prin faptul că Valeriu Guma, „fiind căsătorit, are loc de trai, la întreţinere un copil minor, totodată, fiind diagnosticat cu o afecţiune care se califică ca fiind gravă, iar concluzia consiliului medical din iunie 2015 indică asupra faptului imposibilităţii tratamentului în locurile de detenţie”. Guma, conform motivării lui Pavliuc, a susţinut în faţa judecătorului că starea sănătăţii sale este precară şi că diagnosticul ce i s-a stabilit nu îi permite să se afle în detenţie.
Decizia primei instanțe a fost menținută și la Apel. Completul de judecători format din Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi și Silvia Vrabie a declarat demersul înaintat de procuror drept neîntemeiat, iar decizia a devenit definitivă și irevocabilă.