Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Finanțare politică: Reprezentanții a 20…

Finanțare politică: Reprezentanții a 20 de partide, instruiți de CEC

Sursă foto: a.cec.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a instruit trezorierii și președinții a 20 de partide în cadrul unui seminar privind raportarea financiară a fracțiunilor ieri, 4 ianuarie. Termenul limită de prezentare a raportului privind gestiunea financiară pentru cel de-al doilea semestru al anului 2023 – 15 ianuarie curent.

Potrivit unui comunicat de presă emis de autoritatea electorală, funcționari din cadrul Comisiei și experții le-au vorbit reprezentanților partidelor despre raportarea finanțării private a partidelor politice, destinația alocațiilor de la bugetul de stat și necesitatea raportării acestora. De asemenea, au fost relatate aspecte tehnice și practice referitoare la prezentarea raportului privind gestiunea financiară în SSI „Control financiar”.

Scopul instruirii a fost de a informa trezorierii și conducătorii partidelor referitor la prevederile legale privind finanțarea partidelor politice și de a le oferi suport în realizarea corectă a activității privind raportarea financiară”, motivează CEC.

Pe 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare prevederile noului Cod electoral, iar ulterior, CEC a adoptat în redacție nouă Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice. În conformitate cu noile prevederi, 15 ianuarie 2024 reprezintă termenul limită de prezentare către CEC a raportului privind gestiunea financiară pentru cel de-al doilea semestru al anului 2023, în format electronic, iar partidele beneficiare de alocații de la bugetul de stat prezintă raportul și Curții de Conturi.

Persoana responsabilă de finanțele partidului (trezorierul) este confirmată prin hotărâre CEC. Raportul privind gestiunea financiară se semnează de către trezorierul și conducătorul partidului politic/persoana care asigură interimatul, fapt confirmat de Agenția Servicii Publice (ASP). Ambii poartă răspundere pentru corectitudinea, autenticitatea și actualitatea datelor și a informațiilor prezentate, precum și pentru neprezentarea acestora.

Peste 36 de milioane de lei au cheltuit concurenții electorali pentru alegerile locale din luna noiembrie. Partidele politice au avut cele mai mari cheltuieli, în valoare totală de 35,6 milioane de lei, iar candidații independenți au investit 842,5 mii de lei. 

ZdG a analizat informația privind susținerea financiară a concurenților electorali pentru alegerile locale din acest an și prezintă topul partidelor politice cu cele mai mari cheltuieli declarate, dar și care au fost sursele de venit și destinația cheltuielilor partidelor cu cele mai bune rezultate înregistrate.