Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: „Incredibil: prezența la vot…

Expert: „Incredibil: prezența la vot în turul doi la ora 11.00 este cu 31,3 % mai mare decât în primul tur”

Cetățenii R. Moldova își aleg astăzi, 15 noiembrie, președintele pentru următorii patru ani. Secțiile de votare din străinătate sunt luate cu asalt chiar de la primele ore ale dimineții de către moldovenii din diaspora. Totodată, în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale se atestă o prezență la vot cu mult mai mare decât în turul I din 1 noiembrie. Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că cei mai mobilizați sunt tinerii, având o rată de participare la vot mai mare comparativ cu cea a persoanelor în vârstă.

Veaceslav Ioniță precizează că la ora 11:00 din numărul total de alegători, care se află în R. Moldova, 20,4 % deja au votat, ceea ce înseamnă că este cu 31 % mai mult decât la 1 noiembrie 2020, când la această oră votase doar 15,5 %.

Campionii sunt tinerii, care la ora 11:00 au o prezență la vot în țară cu 39 % mai mare decât în primul tur. Persoanele în vârstă au cea mai mare prezență la vot, dar gradul lor de mobilizare comparativ cu turul I este cel mai mic.

Conform estimărilor noastre, în R. Moldova sunt 2.067 mii de alegători, iar peste hotare avem 806 mii alegători. În această analiză am examinat doar prezența la vot a celor care se află în țară.

La ora 12:00, fiecare al 8-lea vot vine din diaspora. Record fără precedent în istoria Moldovei. La aceste alegeri avem două recorduri fără precedent: mobilizarea masivă a tinerilor și a diasporei” a precizat Veaceslav Ioniță într-o postare pe Facebook.

Duminică, 15 noiembrie, în R. Moldova are loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

La mai multe secții de votare din străinătate, moldovenii din diaspora au format cozi enorme, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a-și exercita dreptul la vot.