Expert despre vizitele externe ale președintelui: Dodon, fiind un marginalizat pe plan extern, marginalizează și R. Moldova
Recent, președintele Igor Dodon a mers cu o vizită oficială în R. Azerbaidjan, în fruntea unei delegaţii, din care au făcut parte, inclusiv, preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova, Zinaida Greceanîi și Başkanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah. De când este în funcția de șef al statului, Igor Dodon a efectuat vizite oficiale în Turcia, Ungaria și mai multe vizite în Federația Rusă. Acestea au fost intens discutate în spațiul public.
Prima vizită oficială a lui Igor Dodon, în calitate de președinte al R. Moldova a avut loc la Moscova, Rusia.„Vizita va avea o agendă destul de consistentă. Pe lângă întrevederea principală cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sunt planificate mai multe activităţi şi întrevederi. Printre acestea se numără întrevederile cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienco, cu vice-preşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, cu ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, cu preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan, cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril”, spunea Dodon, în februarie.
Ulterior, Dodon a efectuat cea de-a doua vizită la Moscova pe 17 martie curent, iar la 9 mai a fost singurul șef de stat străin prezent la parada de la Moscova. A fost pentru prima dată, de 15 ani încoace, când un președinte al R. Moldova a vizitat Moscova de 9 mai.
În luna mai, curent, Dodon a efectuat o vizită oficială în Turcia. Atunci,Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de facebook despre întâlniri cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, vicepreşedinta Republicii Bulgaria, Iliana Iotova și premierul F. Ruse, Dmitri Medvedev. Despre discuții cu ministrul de externe român, Tudor Meleșcanu sau vicepremierul ucrainean Stepan Kubiv, Președinția nu a anunțat atunci.
La 21 iunie, Dodon a mers cu o vizită oficială și în Republica Azerbaidjan. Din delegaţia care l-a însoțit pe Dodon fac parte preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova, Zinaida Greceanîi și Başkanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah.
Totuși, la începutul lunii februarie, Dodon a mers la Bruxelles într-o vizită oficială la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali europeni de rang înalt.
Expertul Anatol Țăranu este de părere că Igor Dodon marginalizează posibilitățile pe plan extern ale statului R. Moldova.
„Dl Dodon prin politicile sale, prin orientarea sa unilaterală s-a plasat într-un con de umbră. A devenit o persoană indezirabilă în mai multe capitale ale lumii. Posibilitățile lui pe plan extern sunt foarte limitate. De fapt, el singur și-a ales această soartă, procedează foarte conștient. Mai degrabă el nu se gândește la politica externă ca un element de promovare a statului R. Moldova, ci ca un element al campaniei electorale pentru propriul partid pentru viitoarele alegeri parlamentare. El singur și-a limitat prerogativele prezidențiale și a devenit un președinte cu capacități și posibilități limitate. El, fiind un marginalizat pe plan extern, marginalizează R. Moldova. Instituția prezidențială are un rol de îndeplinit în politica externă și dacă acest rol este limitat și posibilitățile care se deschid pentru R. Moldova pe plan extern sunt limitate”, spune analistul politic Anatol Țăranu.