Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ex-ministrul Popescu, primele declarații după…

Ex-ministrul Popescu, primele declarații după rezultatele la referendum: „Chiar și o victorie la limită este tot o victorie”

Sursa: Nicu Popescu/Facebook

Fostul ministru de externe Nicu Popescu susține că „chiar și o victorie la limită este tot o victorie”, în contextul scorului strâns dintre cei care au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană și cei care au vota împotrivă.

Mesajul celui care a fost responsabil de diplomația țării în Guvernele Sandu, Gavrilița și Recean a venit când rezultatele la referendum arată că acesta trece cu o diferență de 9 108 voturi.

După procesarea a 99.14% din procesele-verbale, moldovenii au votat: DA50.31% (742 819 voturi), NU – 49.69% (733 711 voturi).

Conform fostului ministru, majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni.

„Suedia a aderat la UE în 1994 cu 52% voturi pentru, iar Marea Britanie a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent, 52%. Majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni. Astăzi, Suedia este un membru puternic al Uniunii Europene, iar Marea Britanie a respectat voința cetățenilor săi.

Chiar și o victorie la limită este tot o victorie. În democrații, cei care pierd acceptă rezultatul. Atât cei care câștigă, cât și cei care pierd au responsabilitatea de a lucra împreună pentru a nu adânci diviziunile, ci pentru a construi un viitor mai bun. Fiecare parte învață lecțiile acestui proces.

Mulțumim tuturor celor care au votat! Europa nu este doar un vis, ci un proiect comun, iar noi vom continua să consolidăm locul Moldovei în Europa căreia îi aparținem”, a scris Nicu Popescu.

Mai multe instituții de presă occidentale au scris despre alegerile și referendumul din R. Moldova, printre care agenția Reuters a calificat rezultatele ca un „eşec politic major pentru guvernul prooccidental al Maiei Sandu”. În același timp, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că „integrarea europeană a R. Moldova va continua”.

„Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va reuși. Rezultatul strâns nu înseamnă că Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei și a implicării masive a Rusiei, oamenii au găsit puterea de a alege Europa. Integrare europeană a Republicii Moldova va continua. Iar ajutorul nostru si implicarea noastră vor fi mai necesare ca oricând”, a scris europarlamentarul.

În articolul publicat de Politico sunt prezentate părerile unor deputați europeni, fără a li se divulga numele, care au „vorbit despre îngrijorarea tot mai mare că campania pro-UE a eșuat”.

Agenția de presă Reuters scrie că „deşi rezultatele se pot schimba pe măsură ce se numără mai multe buletine de vot, în special în rândul diasporei numeroase din Occident, acestea sunt aproape sigur un şoc pentru echipa lui Sandu”.