Europarlamentarul Siegfried Mureșan a depus un amendament în Parlamentul European pentru realocarea a 600 de milioane de euro pentru R. Moldova
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, anunță că a depus un amendament în Parlamentul European privind realocarea a 600 de milioane de euro pentru R. Moldova, după ce va fi creată Facilitatea pentru Ucraina.
Potrivit lui Siegfried Mureșan, Facilitatea pentru Ucraina este un proiect de aproximativ 50 miliarde de euro, care ar oferi ajutor și sprijin cetățenilor și autorităților ucrainene în fața războiului dintre Ucraina și Federația Rusă.
„Banii ar urma să fie puși la dispoziția Ucrainei în a doua jumătate a actualului cadru financiar multianual al Uniunii Europene, adică pentru perioada 2024 – 2027.
Odată creat acest instrument financiar special, fondurile pe care le alocaserăm inițial în bugetul UE pentru sprijinirea Ucrainei în perioada 2024 – 2027 devin disponibile pentru alte investiții. Este vorba de o sumă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro din Instrumentul de Vecinătate al Uniunii Europene.
În amendamentul pe care l-am depus la proiectul de regulament privind crearea facilității, solicit ca acești bani deveniți disponibili să fie puși la dispoziția țărilor candidate ale Uniunii Europene aflate la granița războiului din Ucraina. În acest moment, singura țară candidată de la granița cu Ucraina este Republica Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan într-o postare pe contul său de Facebook.
Deputatul european și-a exprimat susținerea față de R. Moldova, subliniind că țara noastră „are nevoie de tot sprijinul pe care îl putem oferi în următoarea perioadă ca să gestioneze în continuare provocările cu care se confruntă, să ia măsuri de sprijin pentru oameni și să continue reformele privind integrarea europeană”.
R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.
La un an de la obținerea statutului de țară candidată, R. Moldova a îndeplinit trei din cele 9 recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a deveni membră a UE.