Europarlamentar, despre situația politică din R. Moldova: E nevoie imediată de alegeri, unele în care moldovenii să își exprime în mod asumat opțiunile politice în acest context politic, economic și geostrategic complicat
„E nevoie imediată de alegeri, unele în care moldovenii să își exprime în mod asumat opțiunile politice în acest context politic, economic și geostrategic complicat”. Declarația aparține raportorului Parlamentului European pentru R. Moldova în această legislatură, Dragoș Tudorache, care a fost făcută în contextul eventualelor alegeri parlamentare. Totodată, Tudorache menționează că din cauza „blocajului instituțional și un interimat guvernamental afectează funcționarea normală a unei administrații care ar fi trebuit să se ocupe de starea de criză medicală”.
„Mă îngrijorează să văd că unii responsabili politici din Republica Moldova continuă să joace soarta țării pe mize politice mici. Acum, e prioritară o guvernare stabilă și legitimă, cu un Parlament la fel de credibil și responsabil. Doar în acest fel, moldovenii pot trece prin criza COVID, doar așa se pot relua reformele esențiale pentru modernizarea țării și pentru reluarea unor parteneriate externe serioase, care să dea țării acces la finanțare și oportunități economice. Pentru toate acestea, e nevoie imediată de alegeri, unele în care moldovenii să își exprime în mod asumat opțiunile politice în acest context politic, economic și geostrategic complicat.
Este greu de înțeles de ce președinta Maia Sandu pare să fie singura care luptă în mod autentic pentru acest obiectiv. Faptul că opozanții politici recurg la acuzații din repertoriul uzurpării puterii în stat este disonant cu nevoile țării. Asistăm de mai multe luni la un blocaj instituțional și un interimat guvernamental care afectează funcționarea normală a unei administrații care ar fi trebuit să se ocupe de starea de criză medicală. După cum știm, pentru Republica Moldova singura sursă de vaccinuri este la acest moment România, aceeași țară care acordase 100 de milioane de euro din care s-au pierdut 60 de milioane din cauza instabilității guvernamentale. În aceeași situație se găsește și acordul financiar cu Uniunea Europeană, care nu poate fi accesat din cauza neîndeplinirii condiționalităților și a întârzierilor în aplicarea măsurilor convenite. Aștept o aliniere onestă a forțelor politice în spiritul interesului național”, susține Tudorache.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la 30 martie, la Curtea Constituțională (CC) sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
„Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului.
Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului (…). Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră.
Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența Curții Constituționale de a constata aceste circumstanțe. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu, după consultările cu deputații PSRM și „Șor”.
La 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.
Totodată, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat miercuri, 31 martie, proiectul de hotărâre al Guvernului în exercițiu cu privire la declararea stării de urgență. 52 de deputați au votat pentru instituirea stării de urgență în R. Moldova, pentru următoarele 60 de zile. În această perioadă, Parlamentul nu poate fi dizolvat.