Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europarlamentar: Aștept din partea Comisiei…

Europarlamentar: Aștept din partea Comisiei Europene să propună creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru R. Moldova. Oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă

Foto: Siegfried Mureșan/ Facebook

„În cazul R. Moldova, consider că instituțiile UE trebuie să susțină negocierile de aderare prin creșterea asistenței financiare europene”, este mesajul europarlamentarului Siegfried Mureșan, din ziua primelor runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Oficialul european menționează că liderii politici proeuropeni de la Chișinău, „având resurse limitate, au reușit progrese extraordinare în ceea ce privește modernizarea țării și implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană” și că aceste eforturi trebuie răsplătite de instituțiile UE, astfel încât oamenii din Moldova să resimtă beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă.

„Pe lângă decizia istorică de a începe negocierile de aderare, aștept din partea Comisiei Europene să propună creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru R. Moldova în următoarea perioadă. Concret, consider că Moldova merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care l-am adoptat pentru Ucraina, dar proporțional cu dimensiunile și nevoile țării.

Necesarul financiar de care autoritățile din Moldova au nevoie pentru a continua cu reformele, a întări economia și a crește bunăstarea oamenilor este relativ redus comparativ cu bugetul UE. Dar orice euro în plus alocat poate face diferența în Moldova”, susține Siegfried Mureșan.

„Modernizarea Republicii Moldova și creșterea bunăstării oamenilor este un proces care a început deja și care se va accelera pe parcursul negocierilor de aderare. Astfel, oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă. De aceea, ajutând mai mult Moldova acum, în procesul de aderare, ne asigurăm că economia țării și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării”, a conchis acesta.