Europa în lacrimi, după atentatele de la Bruxelles
Atentatele recente de la Bruxelles i-au şocat nu doar pe localnici, ci întreaga comunitate internaţională. Detaliile despre săvârşirea atacurilor şi identitatea răniţilor urmează a fi stabilite. Între timp, la Bruxelles, se menţine cel mai înalt nivel de alertă teroristă.
Marţi-dimineaţă, la Aeroportul Internaţional Zaventem din Bruxelles, s-au produs două explozii, în jurul orei locale 08:00, în zona de plecări a aeroportului. Mai târziu, în aceeaşi dimineaţă, s-a înregistrat încă o explozie, la metroul Maelbeek, lângă sediile marilor instituţii europene (Comisia Europeană, Consiliul European). Transportul public din capitala belgiană a fost suspendat, şcolile – evacuate, iar autorităţile au rugat oamenii să rămână în case.
Mărturii: „Părea totalmente ireal”
„Am văzut o explozie, a fost un fulger mare de lumină. Ferestrele au căzut peste noi, uşile s-au deschis. Şi, apoi, toată lumea s-a aruncat la podea şi a avut loc o a doua explozie. Eram în primul vagon, nu ştiu de unde a venit bomba”, a declarat pentru lalibre.be un martor care se afla într-un tren atins de explozie.
Caroline C. era în metroul Maelbeek în momentul detonării, în ultimul vagon, când a auzit o pocnitură. „Am văzut un fum mare, însoţit de o lumină portocalie. Dărâmături au căzut peste noi, şi apoi, întreg vagonul meu a putut ieşi prin uşile care s-au deschis. Aceasta părea totalmente ireal, nu prea înţelegeam ce se întâmpla! Oamenii erau relativ calmi, dar grăbiţi să iasă. Suntem cu toţii şocaţi”, a declarat o altă martoră pentru aceeaşi sursă.
Ultimele bilanţuri ale Cabinetului belgian de miniştri arătau că atentatele s-au soldat cu 31 de morţi şi 270 de răniţi. Identificarea victimelor este încă în curs, dar e destul de complexă, au menţionat autorităţile belgiene. „Unele persoane sunt menţinute în comă artificială, în timp ce altele se află la îngrijiri intensive şi prezintă răni grave”, a menţionat ministrul belgian al Sănătăţii Publice, Maggie De Block.
Vitimele atentatelor, atât decedaţii, cât şi răniţii, sunt de naţionalităţi diferite, ceea ce nu uşurează sarcina autorităţilor. Ministrul Afacerilor Externe din Belgia, Didier Reynders, a primit indicaţii privind prezenţa victimelor de cel puţin 40 de naţionalităţi.
Prima preocupare este sănătatea victimelor, a subliniat de Block. Pacientul primează şi acest fapt e mai important decât identitatea sa, a mai spus ministra belgiană.
Între timp, au fost identificate patru victime ale atacurilor. Astfel, guvernul din Peru a anunţat decesul unei doamne în vârstă de 36 de ani, Adelma Marina Tapia Ruiz, iar sursele diplomatice marocane – ale unei victime originare din Maroc. De asemenea, au fost identificaţi doi cetăţeni belgieni.
Atacatorii au mers la aeroport cu un taxi
Deși, atât în sursele media belgiene, cât și în cele internaționale informația referitoare la atacatori este ambiguă, mai multe publicații menționează că procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw a spus că Ibrahim el-Bakraoui este responsabil pentru prima explozie de pe Aeroportul Zaventem.
„Al doilea suspect de pe aeroport nu a fost identificat. Explozia de la metrou, din Maelbeek, s-a produs în timp ce trenul era în stație,iar bombardierul de la metrou a fost Khalid el-Bakraoui. Frații el-Bakraoui aveau antecedente la poliție, dar subțiri, fără legătură cu terorismul”, spune Van Leeuw, citat de www.dcnews.ro.
„Al treilea suspect, văzut în aeroport, nu a fost idenficat, chiar dacă mass-media din Belgia a transmis un nume: Najim Laachraoui. Van Leeuw a confirmat că atacatorii au mers la aeroport cu un taxi. În timpul verificărilor de la domiciliul fraților kamikaze, în laptopul lui Ibrahim el-Bakraoui a fost găsită o notă în care el scria că bănuiește că poliția îl caută și nu vrea să sfârșească într-o celulă. Van Leeuw a spus că Ibrahim el-Bakraoui „se grăbea, nu ştia ce să facă, era căutat peste tot, nu mai era în siguranţă şi că îi era teamă că (…) riscă să ajungă într-o celulă (de închisoare)”, concretizează aceeași sursă.
Daesh de vină?
Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacurile teroriste din capitala belgiană, a scris pe twitter agenţia de presă Rudaw. Cu toate acestea, expertul belgian, Pieter Van Ostaeyen, nu cunoaşte nimic despre vreo revendicare a Statului Islamic şi spune că se îndoieşte de corectitudinea informaţiilor prezentate de agenţia Rudaw.
Amintim că exploziile au avut loc la patru zile de la capturarea în capitala belgiană a lui Salah Abdeslam, principalul suspect rămas în viaţă în cazul atacurilor teroriste de la Paris, care au făcut 130 de morţi în noiembrie 2013.
Dan Dungaciu, specialist în relații internaționale şi expert în securitate, a comentat, pentru protv.ro, atacurile din Bruxelles în felul următor: „În termeni generali, este un episod în războiul pe care Europa îl poartă în acest moment cu terorismul. Încă nu ştim cine a declanşat concret aceste atentate, nu există nicio asumare, dar este foarte plauzibil să credem că are legatură cu arestarea lui Salah Abdeslam. Problema cu aceste atacuri este că în momentul în care arestezi un terorist sau demontezi o celulă, o alta se activează sau se reactivează, ca un soi de replică la potenţiala victorie a autorităţilor. Din punctul acesta de vedere, suntem într-o situaţie aproape fără ieşire, pentru că autorităţile au de luptat cu ceva care seamănă cu o hidră, căreia dacă îi tai un cap, altul apare în loc.”
Dungaciu crede că vor fi, inevitabil, şi alte atentate. „Acţiunile teroriste sunt peste tot şi atunci când te îndrepţi pe una dintre ele nu e sigur că e cea mai ameninţătoare pe termen scurt. Dacă s-a întâmplat atentatul, este uşor să îi identifici pe atacatori, dar nu inainte”, a mai spus expertul.
Alături de belgieni
„Este o zi foarte tristă pentru Europa”, a declarat şefa diplomaţíei europene, Federica Mogherini, cu ochii în lacrimi, în cadrul unei conferinţe de presă, după atacuri. „Suntem solidari nu numai cu victimele care suferă, ci de asemenea în reacţia la aceste acţiuni şi la prevenirea împreună a radicalizării şi a violenţei”, a mai spus Federica Mogherini, citată de agerpres.ro.
Totodată, prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, a adresat, recent, omologului său belgian, Charles Michael, şi poporului belgian un mesaj de compasiune şi îngrijorare cu privire la tragicele evenimente.
„Cu o profundă indignare şi tristeţe am aflat despre atacurile teroriste comise, la Bruxelles, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. Sunt acte inumane şi revoltătoare pe care le condamnăm cu fermitate”, a spus Filip.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat, de asemenea, că condamnă ferm atacurile teroriste care au avut loc pe Aeroportul Zaventem şi la metroul din Bruxelles. „Astfel de evenimente tragice vin să destabilizeze UE şi să creeze panică în această zonă. Tocmai din acest motiv statele Europei şi întreaga lume trebuie să rămână unite şi să consolideze forţele în lupta împotriva terorismului”, a declarat şeful statului.
„Terorismul este o ameninţare tot mai prezentă, iar acţiunile de contracarare a acestui flagel ţin de responsabilitatea tuturor actorilor naţionali şi internaţionali. Pe plan intern, solicit conducerii Parlamentului şi Guvernului, precum şi celorlalte instituţii ale statului să aplice toate deciziile adoptate la şedinţele Consiliului Suprem de Securitate şi în cadrul şedinţelor operative, care stabilesc acţiuni de consolidare a capacităţilor statului în domeniul securităţii şi apărării”, a mai subliniat preşedintele Nicolae Timofti.
Cinci deputaţi moldoveni se aflau la Bruxelles în momentul deflagraţíei. Aceştia nu au avut de suferit în urma exploziilor.
Potrivit poliţiei belgiene, începând de luni, serviciile secrete naţionale aveau informaţii privind posibilitatea unui atac terorist iminent, însă nu dispuneau de detalii precise cu privire la locul, data sau modul de operare al teroriştilor. De curând, autorităţile belgiene au dat publicităţii o imagine în care apar trei bărbăţi bănuiţi că au provocat atentatele.
Autorităţile de la Chişinău au decretat ziua de astăzi, 24 martie, zi de doliu în memoria victimelor atentatelor teroriste de la Bruxelles, „în spiritul solidarităţii cu Belgia şi al compasiunii pentru victime”.