Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După „grațierea” lui Victor Pleșcanov,…

După „grațierea” lui Victor Pleșcanov, Biroul politici de reintegrare îndeamnă Tiraspolul să elibereze și ceilalți cetățeni încarcerați ilegal

imagine simbol

Biroul politici de reintegrare a salutat eliberarea din detenția ilegală a cetățeanului R. Moldova Victor Pleșcanov, care a fost privat de libertate în data de 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol.

Totodată, reprezentanții Chișinăului îndeamnă Tiraspolul să de-a curs apelurilor autorităților și pe alte cazuri individuale de rezonanță, conform exemplelor lui Victor Pleșcanov și Adrian Glijin, cu „eliberarea neîntârziată” și a celorlalți cetățeni ai R. Moldova ce sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune: Alexandru Dimov, Stanislav Menzarari, Vl. Dudnic, Mihail Ermurachi, A. Malîșev, V. Pogorlețchii ș.a.

„Cazul dat a fost menținut în vizorul permanent al vicepremierului pentru reintegrare și al Biroului politici de reintegrare, cu întreprinderea tuturor eforturilor posibile în comun cu partenerii externi și cu sensibilizarea constantă a participanților în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a reprezentantului politic de la Tiraspol.

În apelurile noastre mereu a fost reiterată cererea eliberării imediate și necondiționate a cet. Pleșcanov V. din detenția ilegală, restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia, acordarea asistenței medicale necesare.

Ținem să aducem mulțumiri pentru implicare activă și conlucrare pe acest caz Misiunii OSCE din Republica Moldova, ambasadelor SUA, Marii Britanii și statelor-membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova, Asociației Obștești „Promo-LEX”, apărătorilor drepturilor omului și tuturor celor care au mediatizat și monitorizat permanent cazul respectiv, cu aducerea unei contribuții la eliberarea lui Pleșcanov”, se arată în comunicatul de presă emis de Birou.

Activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov a fost eliberat joi, 16 mai, din închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat un „decret” privind grațierea lui, deși anterior a refuzat să facă acest lucru, relatează Zona de Securitate.

Pleșcanov a fost încarcerat pe 10 iunie 2022 și urma să fie lipsit de libertate până în aprilie 2025, fiind prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Anunțul despre ieșirea din captivitate a fost comunicat redacției Zonei de Securitate de către activist printr-un apel telefonic.