Duma de Stat a Federației Ruse propune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru „falsuri” despre acțiunile trupelor militare ruse
Duma de Stat a Federației Ruse început să elaboreze un proiect de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „falsuri” despre acțiunile trupelor militare ruse. Despre asta a declarat șeful Comitetului Dumei pentru Securitate și Anticorupție, Vasili Piskarev, scrie Dojd.
Piskarev a sugerat completarea articolelor din legislație privind răspunderea pentru difuzarea informațiilor false cu bună știință cu o dispoziție privind răspunderea „pentru denaturarea scopului, rolului și sarcinilor Forțelor Armate ale Federației Ruse, în timpul operațiunilor speciale și ale altor operațiuni”.
Potrivit lui Piskarev, acestea includ date despre numărul de pierderi. Deputatul a spus că majoritatea falsurilor sunt „generate în Ucraina”, dar sunt „distribuite de bunăvoie de o serie de mass-media ruse” și în rețelele de socializare.
Anterior, Roskomnadzor a cerut presei ruse să șteargă informațiile care spun că în Ucraina are loc o invazie și un război. Iar astăzi, purtătorul de cuvânt a lui Putin a declarat că, deși acesta primește date despre pierderile din Ucraina, „nu poate dezvălui aceste informații”.
Azi este cea de-a șaptea zi a atacului lui Putin asupra Ucrainei. La Jitomir, în urma unui atac aerian „la baza Forțelor Armate ale Ucrainei”, patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil. La Herson, armata rusă a preluat controlul asupra portului fluvial, gării, dar și asupra clădirilor administrative. Rapoartele serviciilor secrete ucrainene raportează trupe belaruse în apropierea graniței. Între timp, Statele Unite au închis spațiului aerian pentru companiilor aeriene ruse, Apple a suspendat vânzările produselor sale și a restricționat utilizarea Apple Pay pentru ruși, iar Sberbank blochează cardurile cetățenilor ruși care au donat fonduri fundațiilor ucrainene.
Duminică, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.