Dreptate pentru t(h)oți? Susținătorii cu CV penal ai candidatului PSRM, Alexandr Stoianoglo
Fostul procurorul general, Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în cursa pentru fotoliul de președinte, vizat în mai multe dosare penale, se bucură de sprijinul mai multor politicieni controversați, care, la fel, sunt cercetați penal în dosare de corupție. Aceștia își îndeamnă electoratul fie în mod direct, fie subtil, să-l susțină pe Stoianoglo, promovând mesajul „Votați pentru oricine, numai nu Maia Sandu”, în contextul în care în buletinul de vot există doar două opțiuni.
Dodon, Stoianoglo și dosarul „kuliok”
În 2019, Stoianoglo a fost numit procuror general printr-un decret semnat de președintele de atunci, Igor Dodon. În 2020, Procuratura Generală sub conducerea lui Stoianoglo a refuzat să inițieze un dosar penal în cazul „kuliokului” propus de către Vladimir Plahotniuc lui Igor Dodon. „Eu sunt convins că acolo erau bani. Dar una este ceea ce cred eu și cu totul altceva este să putem dovedi acest lucru. Noi dovezi nu avem” – astfel argumenta Stoianoglo motivul pentru care nu a fost inițiat un dosar în acest caz. Dosarul „Kuliok” a fost redeschis după suspendarea lui Stoianoglo și ulterior a fost trimis în judecată. El se examinează la Curtea Supremă de Justiție, Igor Dodon fiind învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale.
În 2024, Alexandr Stoianoglo a fost anunțat de Igor Dodon drept candidatul său și al Partidului Socialiștilor din R. Moldova în cursa pentru Președinție. În cadrul dezbaterilor electorale, acesta a menționat că „nu este important dacă acolo (în pungă, n.red.) au fost bani sau nu” și a calificat drept „ilegală” cauza penală în privința liderului PSRM.
În ultimele luni, Dodon a îndemnat insistent oamenii să voteze pentru un președinte „stabil psihologic”, adică pentru candidatul Alexandr Stoianoglo.
„(…) Da, noi suntem diferiți, dar ce fel de președinte ne dorim noi? Un președinte isteric, un președinte care strigă la toți și îi face bandiți și dușmani, un președinte care ne-a amăgit în toți acești patru ani? Un șef de stat care ne împarte ori galbeni ori ruși, oamenii lui Putin, ai Kremlinului? (…) Ne trebuie un președinte care o să asigure legea și Constituția, mai mult nu trebuie nimic”, a spus Igor Dodon, continuându-și discursul cu falsuri despre vânzarea pământurilor și țării și insinuări că Maia Sandu ar falsifica votul în diaspora.
Vlad Filat: 60% pentru Alexandr Stoianoglo în turul II
Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare după autodenunțul lui Ilan Șor și eliberat înainte de termen în 2019, a susținut miercuri, 29 octombrie, un briefing de presă, intitulat „4 ani de mandat în cifre”, în care a prezentat o analiză „critică” a mandatului prezidențial al Maiei Sandu. La finalul conferinței, acesta s-a adresat șefei statului în exercițiu cu îndemnul de a „nu dramatiza” și de a „nu isteriza societatea” și să accepte rezultatul „care urmează să survină în urma alegerilor”.
Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar. Atunci, procurorul general Stoianoglo a anunțat că a dispus verificarea legitimităţii eliberării lui Vlad Filat din închisoare, dar a menționat că Procuratura Generală „nu poate interveni în aceste procese, deoarece nu are nicio legătură cu eliberarea lui Filat”. Când Stoianoglo și-a încheiat prematur mandatul de procuror general, Filat a spus că acesta a fost demis ilegal.
În această campanie electorală, Vlad Filat, vizat într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari și achitat în prima instanță, a declarat că Stoianoglo este un „profesionist onest și rațional, care își face calm meseria”. Dosarul penal pentru spălare de bani în care este vizat Filat a ajuns, între timp, la Curtea de Apel Chișinău după ce procurorii au contestat sentința de achitare emisă de Judecătoria Chișinău. Prima ședință este programată pentru 10 decembrie 2024.
După primul tur de scrutin, Filat estima că Stoianoglo va obține 60% din voturi în turul doi în țară.
„Surprizele pentru PAS abia încep. În turul doi, este evident că voturile de protest din primul tur vor merge către Alexandru Stoianoglo – singura alternativă reală a președintei actuale. Scenariul cel mai realist în interiorul țării: 40% pentru Maia Sandu și 60% pentru Alexandr Stoianoglo. Chiar dacă votul din diasporă va schimba puțin această diferență zdrobitoare, nu va fi suficient pentru ca Maia Sandu să câștige”, scria Filat pe rețelele sociale.
În perioada 2009-2014, Alexandr Stoianoglo a fost afiliat Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune de centru-dreapta. A ajuns de două ori consecutiv deputat din partea PDM, în iulie 2009 și noiembrie 2010. Fiind deputat, a făcut parte din Alianța pentru Integrare Europeană. Într-o intervenție în cadrul unei emisiuni, Filat a ținut să-l laude pe Stoianoglo spunând că acesta a avut „o contribuție importantă în ratificarea Acordului de Asociere cu UE”.
Veaceslav Platon: „Dacă o votați pe Maia Sandu, o să muriți cu 10 ani mai devreme”
Pe 10 iunie 2020, la nici un an de la numirea sa în funcția de procuror general, Alexandr Stoianoglo a emis un demers prin care a cerut judecătorului de instrucție suspendarea executării pedepsei care prevedea detenție pe un termen de 18 ani, aplicată controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în dosarul intitulat generic „Frauda bancară”. Stoianoglo a semnat demersul la doar o lună după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) respingea recursul avocaților lui Platon de rejudecare a cauzei.
În 2021, pe numele lui Stoianoglo a fost intentat un dosar penal, în care a fost acuzat că l-ar fi scutit ilegal pe Platon de pedeapsă. Procurorii susțin că, prin persoane interpuse, Stoianoglo a acceptat și primit bunuri pentru a facilita, întârzia sau îndeplini mai multe acțiuni în interesul unui grup condus de Platon, săvârșind astfel infracțiunea de corupere pasivă. Ziarul de Gardă a intrat în posesia actului prin care Stoianoglo a cerut eliberarea lui Platon. Întrebat anterior dacă îl consideră, în continuare, nevinovat pe Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo a menționat că decizia de eliberare și retragere a acuzațiilor împotriva lui Platon a fost legală.
Platon, care este vizat în mai multe cauze penale, a fost condamnat de o instanță de fond din de la Moscova la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a altor 126 miliarde de ruble, prin schema infracțională cunoscută publicului larg cu numele de „Laundromat”.
După trei ani, Veaceslav Platon, care se ascunde în Marea Britanie de justiția din R. Moldova, îndeamnă susținătorii săi „să nu voteze pentru cineva, ci împotriva cuiva”. În același context, Platon a lansat falsuri despre lozincile fasciste și naziste pe care în opinia sa le-ar răspândi Maia Sandu și a atenționat că „țara nu va mai exista dacă la putere rămâne această mincinoasă patologică”.
„Sper că toți înțeleg că ea deja a pierdut turul doi? Iar asta e ultima zvâcnire a răposatului! (…) Are foarte puține șanse, 80% la 20%, matematic vorbind, Maia Sandu pierde. Acum cel mai important lucru este nu pentru cine să votăm, ci împotriva cui să votăm. Avem răul absolut. Absolut. Care minte oamenii, fură, distruge țara. Încă patru ani cu acest rău și țara nu va mai fi.
(…) Dacă câștigă Maia Sandu ne vom transforma într-o țară africană. Maia Sandu va pierde, dar pentru asta trebuie ca toți oamenii deștepți și care gândesc în țara asta să se mobilizeze și să voteze împotriva Maiei Sandu. N-o să votați? O să mâncați mai puțin, o să vă bucurați mai puțin, o să vă fie mai frig în apartamentele voastre. Nimic grav nu se va întâmpla, doar o să fiți mai slabi și o să muriți cu 10 ani mai devreme. Copiii voștri vor pleca. Îi veți vedea la Anul Nou și Paști, nepoții nu-i veți vedea, ei vor vorbi doar germană, italiană, franceză… limba moldovenească nu o vor ști”, a declarat Platon într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook.
Ilan Șor și voturile pentru Stoianoglo
În cadrul dezbaterilor prezidențiale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM Stoianoglo, a respins acuzațiile președintei în exercițiu că ar avea legături cu fugarii Ilan Șor, Veaceslav Platon și ar fi un „cal troian”. „Nu am relații cu Șor sau Platon”, a mai spus Stoianoglo, acuzând-o la rândul său pe Sandu că ar „promova falsuri” despre faptul că el ar fi „omul Kremlinului”.
Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre oamenii oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul numit generic „Frauda bancară” la 15 ani de închisoare, care se regăsesc acum în anturajul candidatului socialiștilor, unul dintre ei fiind Igor Panfile, fost ministru interimar al Apărării. Ziarul Național a scris că la dezbateri, Stoianoglo a fost însoțit de un fost bodyguard al Vladimir Voronin, dar și al lui Ilan Șor.
Ilan Șor este acuzat de autoritățile de la Chișinău că a contribuit la fraudarea scrutinelor de pe 20 octombrie prin intermediul Federației Ruse, care a alocat peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor. Pentru cel de-al doilea tur, Ilan Șor nu a anunțat pe cine va susține, dar a scris că este „evident că regimul Maiei Sandu va cădea. Ea nu va câștiga în turul doi”. Informațiile ZdG arată că Șor și-a mobilizat activiștii să voteze pentru Alexandr Stoianoglo.
Stoianoglo, un candidat la președinție cu dosare penale
Pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău se află două dosare penale inițiate pe numele lui Alexandr Stoianoglo: pentru abuz de putere sau abuz de serviciu și încălcarea inviolabilității vieții personale.
În cadrul primului dosar, conform Procuraturii Anticorupție (PA), fostul procuror general este învinuit pe trei capete de acuzare:
- abuz de serviciu, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului penal Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea în privința acestuia, în urma căruia ar fi fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de peste 869 de milioane de lei;
- corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de peste 63 de milioane de lei;
- falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția lui Alexandr Stoianoglo, Țvetana Curdova, începând cu data de 5 ianuarie 2021, este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.
În această cauză penală figurează și doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Dumitru Răileanu și Elena Ceruța, cărora le este incriminat faptul că au acționat împreună cu Alexandr Stoianoglo la acțiunile de eliberare din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și de renunțare ilegală la acuzare. Până în octombrie 2024, în cadrul acestui dosar au fost programate cinci ședințe de judecată. Pe 7 noiembrie 2024, peste patru zile de la alegerile prezidențiale, urmează să aibă loc următoarea ședință. Dosarul se află încă la etapa preliminară.
În cadrul celui de-al doilea dosar penal aflat pe rolul instanțelor de judecată, candidatul Stoianoglo este învinuit că în calitatea sa de procuror ierarhic superior, folosindu-se de situația de serviciu, a intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al PA, Viorel Morari, cu alte persoane, obținute din telefonul mobil al ultimului, ridicat în cadrul cauzei penale în care Viorel Morari era vizat. După care, în 4 octombrie 2021, în incinta Procuraturii Generale, a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia, „contrar prevederilor legale care consacră dreptul persoanei la secretul corespondenței, la inviolabilitatea vieții private și interzicerea divulgării informației despre viața personală a altei persoane, cu bună știință, fără a avea consimțământul persoanei vizate, a răspândit informații ocrotite de lege despre viața personală și profesională a ultimului”.