Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Două posturi de televiziune atenționează…

Două posturi de televiziune atenționează că nu vor difuza dezbaterea publică dintre Sandu și Stoianoglo dacă nu va fi ales un alt moderator

Colaj ZdG

Două televiziuni, TV8 și Jurnal TV, au emis declarații prin care au atenționat că nu vor difuza dezbaterea electorală dintre cei doi candidați la funcția de președinte, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, dacă aceasta va fi moderată de controversatul jurnalist Gheorghe Gonța.

TV8, postul a cărui licență de emisie este deținută de AO Media Alternativa, menționează că a semnat declarația Consiliului de Presă prin care această decizie a celor doi candidați este calificată drept „o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”. 

„Din respect pentru telespectatorul nostru, am luat decizia de a ignora dezbaterile electorale moderate de această persoană. TV8 nu va difuza aceste dezbateri și nici nu va relata în știri despre ele”, indică postul TV, care a făcut apel către Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo să „renunțe la Gheorghe Gonța în calitate de moderator al dezbaterilor”. 

Postul de televiziune Jurnal TV a solicitat desemnarea unui moderator al dezbaterilor electorale din turul II care să respecte pe deplin normele stabilite prin Regulamentul Comisiei Electorale Centrale, „garantând o moderare obiectivă și imparțială, care să permită o dezbatere de substanță între candidați și o informare corectă a publicului”. În caz contrar, Jurnal TV anunță că se disociază de acest eveniment și nu va difuza dezbaterile electorale care „nu respectă cadrul legal și principiile de imparțialitate stabilite”.

Consiliul de presă a calificat alegerea fostului prezentator TV, Gheorghe Gonța, în calitate de moderator al dezbaterilor dintre candidații la funcția de președinte al R. Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, drept „o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”.

Într-o declarație publică, Consiliul de presă a solicitat ambilor candidați la funcția de președinte „să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională”.

Într-o reacție pe rețelele de socializare, Gonța a însemnat candidații „să se pregătească pentru dezbaterile de duminică”.

„V-am citit. Dna Maia Sandu, vă rog să vă pregătiți pentru dezbaterile de duminică. Dle Stoianoglo, vă rog să vă pregătiți pentru dezbaterile de duminică”, a scris Gheorghe Gonța.

Compania publică „Teleradio-Moldova” a anunțat marți, 22 octombrie, că i-a invitat pe cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, la o dezbatere electorală organizată și difuzată la posturile publice TV Moldova 1 și Radio Moldova.

Recent, Gheorghe Gonța a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe pagina sa de Facebook că fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, ar „trebui” să fie noul președinte al R. Moldova.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a declarat că Alexandr Stoianoglo acceptă dezbateri electorale pentru ziua de duminica, 27 octombrie.

„După discursurile din 21 octombrie, candidatul PSRM a propus utilizarea unei platforme neutre, în timp ce echipa președintei Maia Sandu a optat pentru organizarea dezbaterilor la televiziunea publică. În final, s-a convenit ca locația să fie Palatul Republicii, iar transmisia să fie asigurată de Compania Teleradio-Moldova. Discuțiile sunt în prezent axate pe data dezbaterilor. Echipa lui Alexandr Stoianoglo a propus ziua de joi, 31 octombrie, însă echipa Sandu a respins această dată, insistând pe desfășurarea evenimentului joi sau vineri în această săptămână. În încercarea de a găsi un compromis, echipa Stoianoglo a propus ziua de duminică, dar încă nu s-a ajuns la un acord final”, a comunicat PSRM.

Într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, președinta în exercițiu Maia Sandu spune că deși contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a refuzat propunerea de a petrece dezbaterile la televiziunea națională, aceasta va accepta orice moderator „cu care se simt ei confortabil”, acesta fiind „un compromis”.