Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Recean, la aniversarea patriarhului…

Dorin Recean, la aniversarea patriarhului României: „În Basarabia, creștinii au nevoie de spiritul dumneavoastră, pentru că suntem în zona proximității cu războiul”

Sursa: ziarullumina.ro

Prim-ministrul Dorin Recean a participat sâmbătă, 22 iulie, la un eveniment festiv organizat la București pentru aniversarea părintelui Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit cotidianului Patriarhiei Române.

În mesajul său de felicitare, premierul i-a spus patriarhului că „este așteptat acasă, în Basarabia, la Chișinău. Acolo avem nevoie de un spirit autentic românesc, care vă caută și care încontinuu vrea să facă parte din Biserica mamă”.

„Sunt emoționat. Știu că este ziua Preafericirii Voastre de naștere, dar vreau la început să spun ceva despre mine, și anume faptul că mintea îmi spune că sunt în ospeție, dar în suflet mă simt acasă și vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, Bucureștiului pentru acest sentiment. Vă doresc ca întotdeauna să simțiți admirația și mulțumirea sufletelor de care aveți grijă, pe care le îndrumați, și vreau să vă spun că sunteți așteptat acasă, în Basarabia, la Chișinău. Acolo avem nevoie de un spirit autentic românesc, care vă caută și care încontinuu vrea să facă parte din Biserica mamă. Vreau să vă mulțumesc pentru viziunea dumneavoastră și să vă doresc în continuare să puteți să propagați acest spirit al educației creștine. Am văzut într‑un interviu că v‑ați definit ca un creștin ortodox practic. Această viziune mi se pare una foarte clară și foarte necesară în timpul de astăzi.

În Basarabia, creștinii au nevoie de spiritul dumneavoastră, pentru că suntem în zona proximității cu războiul și este nevoie ca rugăciunile să fie îndreptate spre pace. Avem provocări acolo pe care știm sigur că, având în vedere viziunea dumneavoastră, le putem rezolva împreună. Vă doresc multă sănătate ca să putem să realizăm cele mai importante lucruri pentru cetățeni!”, a transmis Dorin Recean, potrivit ziarului Lumina.

Șeful Guvernului de la Chișinău a participat la eveniment alături de prim‑ministrul de la București Marcel Ciolacu și mai mulți oficiali și reprezentanți ai unor instituții publice din România.

Vizita din România a lui Dorin Recean nu a fost anunțată anterior de Guvern.

Patriarhul Daniel a împlinit 72 de ani. Acesta a este patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din 2007.

ZdG a scris recent că Mitropolia Basarabiei a învinuit Mitropolia Moldovei de „corupție, simonie, abuz de putere, imoralitate și depravare”, dar și că ar propaga „erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina”. Declarațiile au fost făcute într-un comunicat de presă publicat la 6 iulie, în contexul conflictului iscat după ce un preot a fost oprit de la oficierea slujbelor, „până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului”, pe motiv că a trecut la Mitropolia Basarabiei.

În luna martie, în atenția publică s-a aflat clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova. Acesta urma să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fără drept de înstrăinare. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS, dar nu a mai ajuns să fie inclus pe ordinea de zi a Legislativului.