Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Recean a avut o…

Dorin Recean a avut o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen: „Moldova merge spre UE, rezultatele sunt vizibile”

Sursă foto: gov.md

Prim-ministrului Dorin Recean și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, au avut o întrevedere. Potrivit unei note informative de la Executiv, subiectele discutate de către cei doi oficiali au fost prioritățile Guvernului – implementarea angendei europene și sprijinul financiar al Comisiei Europene.

În contextul vizitei oficialei, Guvernul anunță că a fost semnat Amendamentul nr. 2 la Acordul de finanţare dintre Guvernul R. Moldova şi Comisia Europeană, privind Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru R. Moldova.

Acordul semnat de către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, prevede debursarea, până la sfârșitul acestui an, a 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Prim-ministrul Dorin Recean a reiterat direcțiile prioritare ale Executivului, un subiect aparte l-a reprezentat sprijinul pentru dezvoltarea economiei prin proiectele de infrastructură, construcția și reparația podurilor, a drumurilor și a căii ferate.  

Direcțiile noastre prioritare sunt clare – asigurarea ordinii și securității statului, reforma justiției, lupta împotriva corupției și consolidarea sectorului energetic. Scopul nostru rămâne integrarea în Uniunea Europeană, iar sprijinul pentru proiecte de infrastructură, precum reparația podurilor, drumurilor și a căii ferate, este esențial pentru atingerea obiectivului nostru de țară – Moldova Europeană”, a menționat șeful Executivului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat suportul Comisiei Europene pentru reformele inițiate de autorități și a apreciat năzuința țării noastre de a realiza obiectivul european.

Este impresionant să vedem reziliența și hotărârea cu care Republica Moldova merge spre Uniunea Europeană. Rezultatele sunt vizibile aici”, a menționat oficialul european.

În cadrul dialogului, a fost apreciată propunerea Comisiei Europene de a crește sprijinul financiar pentru Moldova, în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE pentru 2021 – 2027 și majorarea asistenței financiare acordate pentru consolidarea securității energetice a țării noastre.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, efectuează joi, 12 octombrie, o vizită de lucru în R. Moldova. Aceasta a avut și o întâlnire cu președinta Maia Sandu, în urma căreia, au susținut o conferință de presă.

Reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău au declarat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face o trecere în revistă a progresului R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.