Dodon știa de câteva săptămâni că transportul diplomatic este implicat în contrabandă cu anabolizante
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, spune că știa despre faptul că transportul diplomatic este implicat în contrabandă cu anabolizant, iar acuzațiile deputatului fracțiunii Platforma DA, Chiril Moțpan, cum că în tentativa de trafic ilicit cu anabolizante în care a fost implicată o mașină ce aparține Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă ar fi implicați și trei apropiați ai acestuia – Alexandru Vîlcu, fost șef la Serviciul Vamal, consilier intim al ex-președintelui, Vadim Ciubară, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și cumătru cu acesta, precum și Alexandru Dodon, fratele președintelui, sunt false. Mai mult, Dodon spune că Moțpan a fost acționat în judecată pentru declarații false.
„Sunt aberații, învinuiri și calomnii. Știu că acest deputat a fost dat deja în judecată”, a spsu Dodon în cadrul vlogului său.
Acesta susține că, conducerea țării a fost informată cu câteva săptămâni în urmă despre posibile transporturi ilegale cu ajutorul mijloacelor de transport dimplomatice.
„Conducerea de vârf a țării, eu personal, a fost informată câteva săptămâni în urmă că sunt suspiciuni că transportul diplomatic, care nu poate fi stopat și verificat, este utilizat pentru lucruri ilegale. Atunci am dat indicații ca toate automobilele să fie verificate, fie că merg în est sau vest”, a spus Dodon.
„Acest camion nu a fost stopat de grănicerii altor state, dar de ai noștri. Verificarea se putea face doar cu acceptul conducerii țării. Așa că, aceasta a fost o acțiune despre care noi am știut. Noi am fost informați și a fost dusă bine până la capăt. Evident că sunt implicați cei care asigurau transportaterea acestor mărfuri interzise”, a mai spus Dodon.
Cât privește implicarea ambasadorului R. moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, în schemă, Dodon spune că „dacă este sau nu implicat se va expune Procuratura Generală”.
„Toți cei implicați trebuie trași la răspundere, dar nu legați asta de oameni apropiați mie sau rude, pentru că sunt aberații”, a mai spus Igor Dodon.
Pe 5 decembrie 2020, autoritățile au anunțat că ofițerii Serviciului Vamal în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante.
Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare CD (corpul diplomatic). Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, numerele microbuzului aparțin Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă.
Cazul a fost înregistrat la ieșire din țară prin postul vamal Palanca.
Pe 9 decembrie, Guvernul a aprobat rechemarea din funcție a lui Andrei Neguță, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă. Propunerea a venit din partea ministrului de externe, Aurel Ciocoi care însă, nu a dat detalii privind motivul aceste rechemări.
Despre rechemarea lui Neguță a vorbit marți seara președintele în exercițiu al R. Moldova. Igor Dodon spunea că ambasadorul Neguța, trebuie să fie „adus acasă și tras la răspundere conform legii”, dacă se va demonstra că este implicat în cazul anabolizantelor depistate la postul vamal Palanca.
„Consider că aceasta (cazul contrabandei – n.r.) este o rușine pentru R. Moldova. El (Neguța -n.r.) Trebuie să fie retras și să răspundă, dacă este vinovat. Eu nu am întrebat Procuratura, dar dacă este vinovat el trebuie rechemat și tras la răspundere conform legislației. Dacă într-adevăr este adevărat, el trebuie adus acasă și să răspundă conform legii”, a comentat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate de la N4.
Guvernul însă, nu a mai așteptat clarificările și a decis rechemarea lui Neguță. Potrivit unor surse, soarta lui Neguța ar fi fost pecetluită imediat după alegerile prezidențiale. Președintele în exercițiu, Igor Dodon ar fi rămas extrem de nemulțumit de activitatea lui Neguță care în opinia președinției nu a asigurat prezență suficientă a alegătorilor moldoveni la secțiile de votare deschise în Rusia.
Andrei Neguța va fi înlocuit cu deputat socialist și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc.