Dodon s-a întâlnit în Turcia cu Medvedev! De ce nu discută cu vicepremierul Ucrainei și ministrul de Externe al României
Președintele Igor Dodon se află într-o vizită de lucru la Istanbul, unde participă la cel de-al 25-lea Summit al Şefilor de Stat și de Guvern al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN). Organizația este fondată în 2002 de 11 state, printre care R. Moldova, România și Ucraina, iar scopul de bază al acesteia constă în dezvoltarea și diversificarea relațiilor economice existente între statele membre. Pe pagina sa de facebook, Igor Dodon a anunțat despre întâlniri cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, vicepreşedinta Republicii Bulgaria, Iliana Iotova și premierul F. Ruse, Dmitri Medvedev. La summit-ul aniversar participă și reprezentanții statelor vecine, Ucraina și România. Despre discuții cu ministrul de externe român, Tudor Meleșcanu sau vicepremierul ucrainean Stepan Kubiv, Președinția nu a anunțat.
În discursul rostit în cadrul summit-ului aniversar al OCEMN, Igor Dodon a apreciat orientarea Turciei spre realizarea Programului de cooperare economică și consolidarea interacțiunii dintre țările membre ale Organizației în domeniul agriculturii și agroindustriei.
De cealaltă parte, Igor Dodon a declarat că spațiul comercial al țărilor membre ale OCEMN (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina și Serbia) are o importanță majoră pentru dezvoltarea comerțului exterior al R. Moldova, argumentâtnd prin faptul că exporturile din Moldova către aceste țări ar fi constituit în anul 2016 circa 48% din totalul exportului moldovenesc, iar importurile din aceste țări ar fi însumat circa 46% din ansamblul importurilor.
„R. Moldova salută elaborarea unor mecanisme noi, care să contribuie la identificarea unor soluţii financiare viabile pentru pregătirea şi implementarea proiectelor concrete. În acest sens, sperăm că decizia Federației Ruse de a oferi 1 milion de dolari pentru elaborarea proiectelor în cadrul Instrumentului de Facilitare şi Promovare a Proiectelor (Project Promotion Facility), va contribui la implementarea unor proiecte concrete şi va servi drept exemplu pentru alte state membre”, a declarat Igor Dodon, precizând că R. Moldova va susţine iniţiativele în domenii precum cooperarea economică, eficienţa energetică, interacțiunea în domeniul transportului şi infrastructurii, protecţia mediului ambiant din bazinul Mării Negre, dezvoltarea turismului şi schimburilor culturale.
„Considerăm că în acest sens un rol aparte îl joacă proiectele comune ale OCEMN cu partenerii din Uniunea Europeană, dar şi cu alţi parteneri”, le-a spus președintele participanților la summit, după care s-a întâlnit cu premierul rus, Dmitri Medvedev. Dodon i-a mulțumit lui Medvedev pentru „rezolvarea problemei privind exportul produselor întreprinderilor moldovenești pe piața rusească și a problemei migranților”.
Contactat pe pagina de Facebook, pentru a afla dacă Igor Dodon se va întâlni reprezentanții statelor vecine R. Moldova, cu ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu sau cu vicepremierul ucrainean Stepan Kubiv, purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, nu ne-a oferit un răspuns.
Întrebat despre necesitatea discuțiilor cu reprezentanții țărilor vecine, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că reprezentanții statelor vecine ar fi putut refuza întâlnirile bilaterale cu Igor Dodon din cauza poziției acestuia, inclusiv a declarațiilor prin care recunoaște Crimeea drept teritoriu al F. Ruse.
„Dl Igor Dodon este un președinte specific. El poate circula preponderent la Comrat și la Moscova. În rest, poziția dlui îi limitează drastic posibilitățile de comunicare, în special dacă ne aducem aminte că în campania electorală a declarat cu discernământ că Crimeea aparține Rusiei și s-a „specializat” în lupta cu unionismul, fără a observa prezența ilegală a trupelor rusești pe teritoriul Moldovei. (…) Este evident că întrevederile la nivel bilateral sunt coordonate la nivel bilateral. Dacă dlui (Igor Dodon – n.r.) nu este acceptat, atunci niciun feld e comunicare nu oate avea loc. Ori, dl Dodon nu este acceptat, în primul rând din cauza faptului că singur așa s-a poziționat. Din comunicările mele cu ucrainenii și cu românii, este evident că el nu este acceptat”, a declarat analistul politic oanu Nantoi.
În seara zilei de 21 mai, Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești din Turcia, aproximativ 100 de persoane. Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale se precizează că în cadrul întâlnirii „au fost discutate în detalii evenimentele ce au loc în R. Moldova, s-a vorbit despre prioritățile imediate în domeniul politicii interne, dar și externe a statului”.