Dodon își justifică discuția avută cu președintele CC: Dialogul purtat nu a vizat în niciun fel secretul deliberării
După ce mai multe organizații ale societății civile s-au arătate îngrijorate de faptul că președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, și-a exprimat opinia cu privire la o cauză pe marginea căreia Curtea încă nu s-a expus, instituția prezidențială vine cu un comunicat de presă în care precizează că scopul discuției dintre Vladimir Țurcan și Igor Dodon a fost informarea președintelui, din prima sursă, despre „esența și consecințele juridice” ale deciziei cu privire la suspendarea legii pentru care Guvernul își angajase răspunderea.
„Dialogul purtat cu președintele Înaltei Curți nu a vizat în niciun fel secretul deliberării. Președintele Republicii Moldova a enunțat public concluzia acestei discuții, cu scopul oferirii clarității și speranței acelor categorii sociale, mediului de afaceri, precum și tuturor cetățenilor care așteaptă soluțiile oferite de legea suspendată”, este menționat într-un comunicat de presă al Președinției.
La 10 aprilie, președintele Igor Dodon anunța că a avut o discuție telefonică cu Vladimir Țurcan în legătură cu decizia CC de a suspenda legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.
„Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. A venit cu argumente că această lege trebuie să rămână în vigoare”, declarase șeful statului. Astfel, Vladimir Țurcan s-ar fi expus în favoarea legii înainte ca CC să examineze constituționalitatea acesteia.
Declarațiile președintelui au fost calificate drept o ingerință în activitatea CC, iar organizațiile societății civile au solicitat plenului Curții Constituționale să ia o decizie cu privire la această situație și să adopte măsurile care se impun pentru a preveni astfel de situații în viitor.
În pofida acuzațiilor ce i se aduc președintelui, instituția Prezidențială insistă că „dialogul interinstituțional” al președintelui se „circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor, dar în special, demonstrează responsabilitatea Preşedintelui ţării în faţa naţiunii”.
„Pe această cale, exprimăm speranța că spiritele politice vor fi readuse în făgașul interesului național și al necesităților reale ale cetățenilor. Or, anume depășirea consecințelor epidemiei și realizarea măsurilor de asigurare socială trebuie să consolideze toți actorii politici pe care îi încurajăm să renunțe la obiectivele cinice prin care dezavantajează cetățenii”, este precizat în comunicatul instituției prezidențiale.
Președintele Curții Constituționale s-a abținut luni de la examinarea sesizărilor depuse pe marginea legii pentru care Guvernul și-a asumat răspundere și urmează să susțină marți o conferință de presă.