Dodon anunță că sunt pregătite penalități pentru știrile false. Precizările directorului API
În contextul în care, în ultima perioadă, în spațiul public apar diverse informații false privind pandemia de COVID-19, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat miercuri, 18 martie, că autoritățile pregătesc pârghii pentru penalizarea mass-mediei ce diseminează știri false. Directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, subliniază că un mecanism contra luptei cu fenomenul de „fake news” este necesar, dar atenționează că acesta ar putea fi utilizat inclusiv împotriva presei incomode guvernării.
Șeful statului a acuzat, în cadrul briefingului de astăzi susținut după ședința Centrului unic de comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, că unele surse mass-media vor să obțină mai multe like-uri pe rețelele sociale sau rating la TV și promovează zvonuri și informații false.
„Am văzut unele mesaje astăzi care au developat unele fake-uri, care au fost masiv promovate inclusiv de unele televiziuni. Vreau să vin cu o preîntâmpinare: suntem pe calea să propunem inclusiv răspundere penală pentru promovarea de „fake news” și a panicii. Mass-media care va repartiza aceste noutăți false: vom fi în situația să penalizăm, nu avem altă soluție. Panica este mai rea și mai contaminantă decât epidemia”, a declarat Dodon în fața presei.
Contactat de ZdG, directorul API, Petru Macovei, a amintit că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, al cărui lider informal se declară Igor Dodon, a fost beneficiar al știrilor false.
„Această stare de urgență începe să fie folosită pentru diverse acțiuni care, cu siguranță, nu prea se încadrează în spiritul democrației. Mă miră faptul că președintele Dodon și PSRM s-au trezit să lupte împotriva știrilor false, fenomenul fiind vechi în R. Moldova și chiar PSRM a fost unul dintre principalii beneficiari ai acestui fenomen în campaniile electorale de până acum. Sigur că trebuie să existe o luptă împotriva știrilor false și a panicii pe care acestea le provoacă. Este adevărat că în contextul epidemiei de coronavirus s-au înmulțit știrile false, există diverse persoane din țară și de peste hotare care încearcă să panicheze populația”, a afirmat expertul media.
Totuși, Macovei precizează că trebuie să fie gândite măsuri care să fie și eficiente, dar și să nu încalce limitele libertății de exprimare și a unor norme democratice unanim acceptate, recomandând autorităților să ia exemplul altor țări și să încerce să-și adapteze politicile interne la cele mai bune practici internaționale.
„Nu trebuie Dodon și PSRM să inventeze bicicleta în R. Moldova și democrația. Teamă mi-e că această stare de urgență va fi utilizată abuziv și nimeni nu ne garantează că sub pretextul distribuirii unor știri false să nu fie blocate anumite surse care sunt critice în adresa guvernării, de exemplu. Trebuie gândit foarte bine acest lucru. Nu înseamnă că nu trebuie realizate anumite măsuri, însă ele trebuie gândite astfel încât să nu fie exces de zel și să nu limiteze drepturile democratice, inclusiv libertatea de exprimare în media. Nimeni nu garantează că acest mecanism nu va fi utilizat împotriva presei incomode, trebuie să existe mecanisme de contrabalansare, ca să nu fie politicul cel care va decide dacă o știre este falsă sau o interpretare, ceva prezentat tendențios. Nu trebuie să lăsăm la latitudinea politicienilor să decidă, mai ales că cei din actuala guvernare au fost principalii beneficiari în perioadele anterioare a știrilor false, care, în parte, i-au și adus la guvernare”, a conchis directorul API.