UPDATE. Autoritățile din Găgăuzia susțin că rezoluția conform căreia ar putea organiza un referendum privind viitorul regiunii nu este veridică
UPDATE 18:00 Vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Alexandru Tarnavschi, susține că textul rezoluției întrunirii care va avea loc la 27 mai nu a fost încă aprobat și presa nu ar trebui să „manipuleze”.
„În spațiul informațional au apărut mai multe articole cu un text în care se spune că la viitorul Congres al reprezentanților poporului găgăuz de toate nivelurile, care va avea loc la 27 mai 2023, va fi examinat un document în care se va menționa că, în cazul în care autoritățile publice centrale vor ignora cerințele legale (implementarea integrală a prevederilor Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei), poate fi inițiat un referendum privind viitorul Găgăuziei”, a scris Tarnavschi pe rețelele de socializare.
Acesta a mai spus că „textul final al proiectului de Rezoluție al acestui Congres nu a fost încă agreat și publicat”, iar jurnaliștii care „publică informații neverificate, bazate pe surse anonime, folosind bucăți de hârtie cu text fotografiate cu telefonul mobil, fără semnătură, data scrierii și alte date, ar trebui să respecte etica profesională jurnalistică și să nu manipuleze opinia publică”.
„Având în vedere perioada dificilă la care asistăm în relațiile dintre Chișinău și Comrat, recomand tuturor celor care influențează opinia publică, în special politicienilor și jurnaliștilor, să fie cât mai obiectivi, prudenți și corecți în declarațiile lor publice”, se mai arată în postarea sa.
Știrea inițială:
Autoritățile din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia au întocmit o listă cu solicitări pentru președinta R. Moldova, Parlament și Guvern care urmează să fie adoptată la 27 mai. Potrivit documentului, în cazul în care autoritățile centrale ale R. Moldova vor ignora solicitările, semnatarii rezoluției „își rezervă dreptul de a iniția și desfășura un referendum privind viitorul Găgăuziei”.
Încetarea „ingerințelor” în campania electorală pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei, asigurarea reprezentării depline a Găgăuziei în organul legislativ al țării, organele centrale ale puterii executive, ale puterii judecătorești și ale organelor de drept, dar și solicitarea ca Consiliului Europei, ONU, Rusia, Turcia și Germania să aibă calitate de garanți ai statului juridic special al Găgăuziei.
Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit câștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii, cu 52,34% din voturi.
Decizia Curții de Apel din Comrat a fost pronunțată în timp ce Procuratura Anticorupție (PA) continuă examinarea listelor alegătorilor din Găgăuzia în contextul „bănuieli rezonabile privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării”.