Șefa statului a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova. Ce urmează după desemnare
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat vineri, 10 februarie, decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prin-ministru.
„Domnul Dorin Recean se desemnează în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru şi se autorizează să întocmească programul de activitate şi lista Guvernului şi să le prezinte Parlamentului spre examinare”, potrivit documentului.
Conform legii cu privire la Guvern, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile calendaristice de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.
Decret Dorin Recean by Ziarul de Gardă on Scribd
Potrivit legislației, demisia prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului Guvern. Totodată, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai atribuții de administrare a treburilor publice, fără să poată să adopte și să prezinte Parlamentului spre examinare proiecte de acte normative și proiecte ale documentelor de politici; să adopte ordonanțe și documente de politici; să avizeze inițiative legislative, inclusiv proiecte de legi, și să examineze propuneri legislative; să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru R. Moldova.
Dorin Recean: „Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale”
Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al R. Moldova, Dorin Recean, a declarat că va începe „imediat să formeze garnitura guvernamentală”. Acesta a anunțat cele trei direcții pe care urmează să se concentreze viitorul Guvern.
Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia vineri, 10 februarie, într-un briefing de presă.
Dorin Recean deține funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022. El a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015.
În februarie 2013, Dorin Recean, fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, fiind supărat pe comportamentului acestuia. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.
În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul, conform spuselor ex-ministrului din acea perioadă, a fost deschis în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și restabilit de judecată de mai multe ori. Dosarul a fost ulterior clasat.
Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2021, Recean a obținut 4200 de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26 332 de lei din funcția de lector universitar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, 9250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 21 750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță.