Primarul muncipiului Bălți ar fi semnat dispoziții privind oferirea concediilor unui cumătru, potrivit unui sesizări depuse la ANI. Autoritatea refuză inițierea controlului
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea unui control privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința primarului municipiului Bălți Nicolai Grigorișin.
Conform procesului verbal de refuz în inițiere a controlului din 27 iunie, ANI a înregistrat o sesizare pe 15 iunie în care se menționează că Nicolai Grigorișin, fiind în funcția de primar al municipiului Bălți, a semnat dispoziții privind oferirea concediilor administratorului Î.M „Aprovizionare” Ivan Osoianu, care ar fi cumătrul edilului.
„Coroborând prevederile cadrului legal menționat supra cu circumstanțele speței de referință reflectate în sesizare, se determină lipsa calității de persoană apropiată a Nicolai Grigorișin în raport cu dl XXXXX, or, în sesizarea vizată se invocă că aceștia ar fi cumetri, circumstanțe care nu întrunesc condițiile expres statuate la art. 2 al Legii nr. 133/2016 prin prisma cercului de persoane care pot fi considerate drept apropiate subiectului declarării, aspecte care, în consecință, atestă lipsa unei bănuieli rezonabile privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către subiectul declarării vizat în sesizare”, se arată în document.
În noiembrie 2022, ZdG a relatat că Nicolai Grigorișin a fost constatat de ANI cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale prin nedeclararea unor bunuri mobile deținute cu drept de posesie și folosință. Astfel, reprezentanții ANI urma să sesizeze Procuratura Anticorupție (PA) „în scopul verificării calității de beneficiar efectiv al acestuia asupra unor bunuri mobile”.
Astfel, în noiembrie 2020, ANI a fost sesizată despre faptul că Nicolai Grigorișin ar fi proprietarul companiei din Ucraina, „Nikdal”, fapt care nu ar fi fost reflectat în declarațiile de avere și interese personale ale acestuia, precum și veniturile înregistrate. Conform sesizării, capitalul companiei ar fi fost majorat în 2019 cu 1,3 milioane de grivne, iar potrivit cursului valutar al BNM din 2019, suma respectivă nu ar fi fost proporțională cu veniturile obținute de Grigorișin, pe atunci viceprimar al municipiului Bălți, și soția acestuia.
Inspectorul de integritate al ANI menționează că, deși compania a fost vândută, datele oficiale din registrul informațional ucrainean atestă că el deține în continuare calitatea de conducător al companiei, fiind înregistrate venituri pe numele lui Nicolai Grigorișin. Astfel, potrivit Autorității, în 2016, Nicolai Grigorișin a obținut venituri în valoare de 18 875 de grivne, în 2017 – 43 280 de grivne, în 2018 – 49 750 de grivne, în 2019 – 55 417 de grivne, iar în 2020 – 46 533 de grivne.
Grigorișin deține funcția de primar al municipiului Bălți din decembrie 2021.