Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Munca la distanță ar…

DOC Munca la distanță ar putea fi inclusă în Codul Muncii. Proiectul de lege pregătit de Guvern. Principalele prevederi

Munca la distanță ar putea fi inclusă în Codul Muncii din R. Moldova. Un proiect de lege care prevede mai multe modificări, dar și includerea unui capitol cu privire la reglementarea „muncii la distanță”, în Codul Muncii a fost elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Documentul a fost publicat și este supus discuțiilor publice.

Potrivit autorilor, Proiectul de lege a fost elaborat în scopul de a reglementa organizarea muncii la distanță, de a permite salariaților și angajatorilor, în domeniile de activitate în care este posibil, de a încheia contracte individuale de muncă cu posibilitatea desfășurării muncii la distanță.

Totodată, potrivit responsabililor de la MSMPS, proiectul va permite angajatorilor schimbarea temporară a locului de muncă fără acord suplimentar la contract, în cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii, la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității si sănătății salariatului în perioada stării de urgenţă, calamităţilor naturale sau tehnogene, epidemiilor, pandemiilor.

Câteva dintre formele de organizare a muncii:

Una din formele de organizare a muncii prevăzute de Codul muncii este munca la domiciliu (art. 290-292 din CM), prestate conform unui contract individual de muncă, în condițiile generale prevăzute de cod. Munca la domiciliu este potrivită, în special, în situațiile când realizarea muncii nu necesită prezența la locul de muncă, sau prezența poate fi asigurată cu dificultăți și poate fi realizată de la locul de domiciliu al salariatului, cu utilizarea materialelor, instrumentelor și mecanismelor puse la dispoziție de angajator sau procurate din mijloace proprii.

O altă situație poate interveni pentru necesitatea realizării muncii sau o parte a muncii de la distanță, indiferent de locul aflării salariatului, rezultatele muncii fiind transmise prin rețele publice electronice și/sau de telecomunicații sau în alt mod stabilit în contractul individual de muncă.

De asemenea poate apărea o situație de imposibilitate a prestării de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator pe perioada stării de urgenţă, calamităţilor naturale, epidemiilor, pandemiilor, astfel, prin acest proiect se acordă dreptul angajatorului să dispună prin ordin motivat, în lipsa unui acord suplimentar la contractul individual de muncă, schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță, cu păstrarea drepturilor și garanțiilor recunoscute prin lege, prin contractul colectiv de muncă sau alt act normativ la nivel de unitate aplicabil salariaților al căror loc de muncă este organizat de angajator.

Includerea unui capitol nou „Munca la distanță”, în Codul Muncii. Principalele prevederi ale proiectului:

Proiectul de lege prevede completarea art. 73 din Codului muncii cu un alineat nou, în care este prevăzută posibilitatea ca în cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii, la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității si sănătății salariatului în perioada stării de urgenţă, calamităţilor naturale sau tehnogene, epidemiilor, pandemiilor, angajatorul să dispună unilateral schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță.

De asemenea proiectul de lege prevede completarea Codului muncii cu un capitol nou, IX1 Munca la distanță, în care vor fi prevăzute posibilitățile desfășurării muncii la distanță, încheierea, modificarea, încetarea și conținutul contractului individual de muncă care permite munca la distanță, particularitățile privind organizarea și protecția muncii la distanță.

Totodată proiectul prevede, pentru salariații care prestează munca la distanță, posibilitatea încheierii și încetării contractului individual de muncă prin schimbul de documente electronice cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.

Având în vedere particularitățile și specificul prestării muncii de la distanță, angajatorul nu în totdeauna are posibilitatea de a asigura condiții de securitate și sănătate în muncă salariatului. Astfel, angajatorul va fi obligat să organizeze măsuri de securitate și sănătate în muncă prevăzute de legea 186/2008 și de alte acte normative din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, iar salariatul va respecta măsurile și condițiile de securitate și sănătate în muncă stabilite de angajator și va utiliza echipamentele individuale de protecție oferite de acesta.

Pentru definitivarea proiectului de lege, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită expunerea de sugestii pe marginea documentului până la data de 22 mai curent.

Proiectul de lege integral: