Decretul de numire a Guvernului Recean, semnat de președinta Maia Sandu
Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat joi, 16 februarie, decretul de numire a Guvernului, în baza votului de încredere acordat de Parlament.
839 by Ziarul de Gardă on Scribd
Astfel, Guvernul a fost numit în următoarea componență:
- Prim-ministru – Dorin Recean
- Viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării – Dumitru Alaiba
- Viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene – Nicu Popescu
- Viceprim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare – Vladimir Bolea
- Viceprim-ministru pentru Reintegrare – Oleg Serebrian
- Ministră a Afacerilor Interne – Ana Revenco
- Ministră a Finanțelor – Veronica Sirețeanu
- Ministră a Justiției – Veronica Mihailov-Moraru
- Ministru al Apărării – Anatolie Nosatîi
- Ministră a Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Lilia Dabija
- Ministru al Energiei – Victor Parlicov
- Ministră a Mediului – Iordanca-Rodica Ivanov
- Ministru al Muncii și Protecției Sociale – Alexei Buzu
- Ministru al Educaţiei și Cercetării – Anatolie Topală
- Ministră a Sănătății – Ala Nemerenco
- Ministru al Culturii – Sergiu Prodan
Membrii Guvernului condus de Dorin Recean au depus joi, 16 februarie, jurământul de învestire, la Președinție.
„Aveți de administrat treburile țării într-o perioadă foarte dificilă, marcată de multiple crize. Așteptările oamenilor față de dumneavoastră și față de stat, în general, sunt foarte mari.
Republica Moldova trebuie nu doar să reziste, ci trebuie să se dezvolte. Responsabilitatea noastră este să protejăm oamenii de crizele care ne afectează țara, dar și să investim în viitor.
Sarcina noului Guvern este să ofere siguranță cetățenilor și să pună Republica Moldova pe un făgaș de reconstrucție și dezvoltare, în pofida crizelor.
Proiectul nostru de dezvoltare este aderarea la Uniunea Europeană. Doar așa ne putem păstra și consolida democrația, putem să accelerăm creșterea economică și să ridicăm nivelul de trai al oamenilor.
Schimbările pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini condițiile Uniunii Europene nu sunt doar cerințe ale procesului de aderare, ele sunt premisa bunei funcționări a statului. Nu le facem pentru cineva, le facem pentru noi – pentru îmbunătățirea situației din justiție, pentru creșterea competitivității economiei și, respectiv, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale oamenilor. Îndeplinindu-le, vom apropia statul de cetățean.
În acest an și în anii care vin, trebuie să reconstruim economia. Politicile noastre trebuie să motiveze oamenii care muncesc, să-i motiveze pe cei care creează locuri de muncă, pe angajații conștiincioși.
Obiectivul este să creăm mai multe locuri de muncă, să creștem productivitatea muncii. Avem nevoie de măsuri ferme în domeniul economic, care se vor reflecta în creșterea nivelului de trai.
Avem nevoie de pași hotărâți pentru a consolida securitatea țării. Războiul din Ucraina continuă, și acest război comportă riscuri și pentru noi.
Amenințările la adresa țării noastre rămân ridicate. Tentativele de destabilizare sunt o realitate și pentru instituțiile noastre reprezintă o adevărată provocare.
Am încredere că vom menține pacea și ordinea în țară. Îi vom proteja pe cetățenii Republicii Moldova și pe toți oamenii care trăiesc aici.
Guvernul trebuie să continue eforturile de curățare a justiției. Avem responsabilitatea în fața oamenilor să facem dreptate în țara noastră. Este una din promisiunile noastre în fața cetățenilor și ne vom ține de cuvânt. Oricâte blocaje, oricâtă rezistență ar fi, schimbările din justiție trebuie continuate și accelerate.
Trebuie să continuăm reconstrucția localităților. În acest an și în anii care vin, Guvernul urmează să finalizeze și să pornească noi proiecte de infrastructură în localități, în cadrul programului “Satul European” și în cadrul altor programe.
Investițiile în infrastructură vor schimba calitatea vieții în localitățile din țară. Oamenii trebuie să vadă mai multe drumuri de calitate, să simtă că satele și orașele lor se schimbă în bine, că au școli și grădinițe europene, că au spitale și servicii medicale mai bune. Viața în Moldova poate fi mai bună și în sate, și în orașe.
Noul Guvern trebuie să păstreze Moldova în lumea țărilor libere, unde viața omului contează și unde fiecare poate gândi și acționa liber, își poate construi viața pe care și-o dorește. Cetățenii rămân îngrijorați, iar guvernul trebuie să răspundă acestor îngrijorări, în toate domeniile. Aștept de la Guvern să comunice deschis și direct cu oamenii, să-i informeze clar despre tot ceea ce face.
Vreau să folosesc această ocazie să-i mulțumesc încă o dată Nataliei Gavrilița și colegilor care pleacă astăzi din Guvern pentru efortul extraordinar pe care l-au depus în cele 18 luni de mandat.
Domnule Prim-ministru, stimați miniștri, aveți în față o sarcină dificilă, dar eu știu că veți reuși. Am încredere în Republica Moldova și în puterea noastră de a o reconstrui”, a declarat șefa statului la ceremonia de depunere a jurământului Guvernului.
Parlamentul a acordat joi, 16 februarie, votul de încredere asupra programului de activitate al Guvernului condus de Dorin Recean și a întregii liste a Guvernului. Totodată, a fost aprobată lista ministerelor.
Printre obiectivele stabilite de Guvern sunt:
- Deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare;
- Elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei și evaluarea autorităților publice şi a întreprinderilor de stat, precum şi definirea criteriilor de performanță adecvate pentru activitatea acestora;
- Promovarea măsurilor de dereglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice şi a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor;
- Crearea precondițiilor pentru lansarea de noi afaceri prin facilitarea deschiderii, a dezvoltării şi a internaționalizării afacerilor, susținerea IMM-urilor prin programe de finanțare şi instruire;
- Majorarea influxului de investiții străine și locale în toate domeniile, inclusiv în industrie, IT, întreprinderi de prelucrare a producției agricole și în infrastructura post-recoltare.
Pe 10 februarie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prin-ministru după ce Natalia Gavrilița a demisionat.