Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Cu aproape 100 de…

DOC Cu aproape 100 de secții de votare mai multe în străinătate, dar cu cele mai puține de până acum în Federația Rusă: unde vor fi organizate cele mai numeroase secții pentru alegerile prezidențiale 2024 și referendum

Colaj ZdG

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 234 de secții de votare în străinătate pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024, adică cu aproape 100 de secții mai multe față de ultimul scrutin prezidențial.

Dintre acestea, 3 secții de votare vor fi constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda şi Republicii Islanda care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot, votarea prin corespondență.

Dintre cele 37 de state, cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 60, urmată de Germania – 26 de secții, Franța – 20 de secții, Marea Britanie – 17 secții și Statele Unite ale Americii și România, cu câte 16 secții.

Deși conform datelor CEC, cele mai multe înregistrări prealabile au fost efectuate pentru votarea în Federația Rusă, peste 8 mii de cereri, la Moscova vor fi deschise două secții de votare, iar alte trei în restul Federației. Pentru comparație, la ultimele două scrutine, cel parlamentar din 2021 și cel prezidențial din 2020, în Rusia au fost deschise 17 secții.

„În ceea ce privește secțiile de votare propuse pentru a fi constituite în Federația Rusă, misiunea diplomatică din Moscova a informat că situația de securitate din Federația Rusă pe parcursul anului 2024 s-a înrăutățit semnificativ. Având în vedere riscurile existente, organizarea scrutinului în Federația Rusă necesită o realizare cu prudență sporită, iar locația amplasării secțiilor de votare urmează a fi selectată ținând cont de nivelul de securitate al sectorului pe aspecte de apărare antiaeriană și asigurare a ordinii publice. Drept excepție poate servi teritoriul misiunilor diplomatice, care nu au fost o țintă a unor atacuri și nici nu au existat incidente de securitate conexe în intervalul februarie 2022 – prezent”, se arată în hotărârea CEC.

În Ucraina vor fi organizate 2 secții de votare, la Kiev și Odesa, dar autoritățile sunt îngrijorate că cele două misiuni diplomatice nu dispun de adăposturi antiaeriene.

„Privitor la secțiile de votare propuse pentru a fi constituite în Ucraina, misiunea diplomatică din Kiev a subliniat că situația de securitate din Ucraina continuă să fie agravată de atacurile Federației Ruse asupra obiectelor de infrastructură, inclusiv civilă a Ucrainei. În eventualitatea organizării secțiilor de vot în incinta misiunilor diplomatice și consulare (la Kiev și Odesa), trebuie de ținut cont de faptul că acestea nu dispun de capacitățile necesare pentru a adăposti votanți în caz de alarmă aeriană, precum și de faptul că secția de vot urmează să-și sisteze temporar activitatea pe perioada alarmei aeriene”, mai notează CEC.

Potrivit hotărârii aprobate de CEC, decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale și cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Astfel, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza datelor înregistrării prealabile, informațiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la numărul şi locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate, altor informații relevante: date oficiale deținute și/sau publicate periodic de autoritățile competente ale țărilor gazdă privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate sau date prezentate de Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat.

Totodată, potrivit hotărârii CEC, se pune în sarcina MAE să identifice localurile secțiilor de votare, în corespundere cu condițiile tehnice stabilite de cadrul normativ, precum și să propună persoane în calitate de președinți și secretari ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Lista secții votare în stră… by Ziarul de Gardă

Pentru alegerile prezidențiale din 2020, peste hotare au fost deschise 139 de secții de votare. Pentru alegerile președintelui R. Moldova din 30 octombrie 2016 au fost deschise 100 de secții de votare peste hotare. Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 peste hotarele Republicii Moldova au fost constituite 150 de secții de votare în 36 de țări.

Totodată, la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 în străinătate au fost deschise 125 de secții de votare, cu 25% mai multe față de alegerile prezidențiale din 2016.