Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Ce prevede Parteneriatul pentru…

DOC Ce prevede Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre R. Moldova și UE, semnat la astăzi Bruxelles

Sursa: gov.md

Guvernul a publicat textul Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, semnat marți, 21 mai, la Bruxelles, de către prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles. 

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Conform documentului, UE și R. Moldova au decis să stabilească și să pună în aplicare Parteneriatul de Securitate și Apărare, adaptat și în beneficiul reciproc, bazat pe o serie de mecanisme de dialog care au ca scop asigurarea coordonării și supravegherii, precum:

  • Utilizarea Consiliului de Asociere UE – Moldova în scopul asigurării monitorizării implementării Parteneriatului de Securitate și Apărare și în scopul oferirii ghidărilor, după caz.
  • Reuniunile anuale ale Dialogului UE – Moldova la nivel înalt în domeniul politic și de securitate (din partea UE – director politic; din partea Moldovei – ministru al Afacerilor Externe/secretar de stat) vor servi drept platforma cheie pentru a discuta situația politică și de securitate în regiune, precum și pentru a aborda subiectele de pace, securitate și apărare.
  • Avansarea formatului existent de consultări UE – Moldova în domeniul de securitate și apărare la formatul de Dialog anual UE – Moldova în domeniul de securitate și apărare la nivel de șef Direcție/director executiv, pentru a discuta mediul strategic larg, aborda problemele specifice de securitate și apărare, explora noile posibilități de cooperare și, după caz, pentru a pregăti livrabilele și temele de discuție la Consiliul de Asociere UE – Moldova și la Dialogul UE – Moldova la nivel înalt în domeniul politic și de securitate.
  • Explorarea posibilității de lansare a consultărilor tematice adiționale în domeniile specifice de interes comun, precum securitatea cibernetică, contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și ingerințelor străine (FIMI), etc.

Totodată, UE și Moldova vor lucra împreună pentru extinderea domeniului de aplicare și creșterea nivelului de clasificare a informațiilor care pot fi supuse schimbului în baza acordului actual privind procedurile de securitate pentru schimbul și protecția informațiilor clasificate, prin sprijinirea Moldovei în procesul de transpunere și implementare a standardelor UE și prin consolidarea capacităților legate de protecția informațiilor clasificate, inclusiv schimbul de informații clasificate în format digital.

Pe lângă schimburile privind securitatea regională și politicile de securitate și apărare, precum și problemele strategice și geopolitice pentru a-și alinia mai bine politicile, UE şi Moldova vor desfășura consultările tematice și vor intensifica cooperarea în mai multe domenii, cum ar fi misiunile şi operațiunile PSAC ale UE, contracararea amenințărilor hibride și comunicarea strategică și contracararea manipulării informației și ingerințelor străine (FIMI).

Parteneriatul-pentru-Securi… by Ziarul de Gardă