Blocul politic anunțat de ex-deputatul fugar Ilan Șor, constituit din două partide apărute în ultimii doi ani. Numele lui Șor nu este menționat în „declarația-acord” privind constituirea blocului
Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”, a publicat o „declarație-acord” privind constituirea blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R”. În documentul publicat de parlamentarul condamnat este inclus un simbol aproape identic, cu aceleași culori și font, celui al fostului partid politic „Șor”, care a fost declarat neconstituțional și dizolvat.
Potrivit „declarației-acord”, reprezentanții partidelor politice Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul Moldovenesc „Ai noștri” au constituit blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R”, iar numele lui Ilan Șor nu este menționat, deși pe pagina web a partidului Șor, într-un comunicat de presă, este indicat că „în ceea ce îl privește pe Ilan Șor, el va avea rolul de coordonator politic în activitatea blocului”.
Partidul politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei a fost constituit în martie 2022, de un candidat pe listele partidului Șor la alegerile parlamentare din iulie 2021.
Partidul Moldovenesc „Ai noștri” a fost format în august 2021, fiind condus de Mihail Ahremțev.
„Luând act de situația regretabilă cu privire declararea neconstituțională a partidului politic „Șor”, un caz fără precedent în istoria R.Moldova (…)”, se menționează la începutul declarației.
Ilan Șor a anunțat luni, 26 iunie, despre formarea blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R”.
Anunțul a venit la o săptămână după ce Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului și a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”.
„(…) Denumirea prescurtată este Blocul „Ș.O.R” și are două obiective: de a obține victoria la alegerile locale, prezidențiale și parlamentare, dar și de a face tot posibilul pentru ca Moldova să devină bogată, prosperă și cu adevărat independentă (…). Blocul „Șansă, Obligații, Realizări” este singurul concurent al PAS”, a spus Ilan Șor într-o postare pe Facebook.
După mai multe săptămâni de dezbateri, Curtea Constituțională a admis luni, 19 iunie, sesizarea Guvernului și a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor” pe motiv că formațiunea politică militează împotriva principiilor statului de drept, a suveranității și a independenței R. Moldova. Astfel, începând cu data pronunțării hotărârii, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat și niciun act al organelor acestui partid nu mai are valoare juridică. Totodată, Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a partidului.
Joi, 22 iunie, Parlamentul a aprobat un pachet de hotărâri în vederea executării deciziei Curții Constituționale. Astfel, existența fracțiunea Partidului Șor a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Legislativului și din delegațiile Parlamentului R. Moldova la organizațiile parlamentare internaționale.
Ilan Șor, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat pe 13 aprilie 2023 de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
Imediat după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.
Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.