Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Blocul electoral format din…

DOC Blocul electoral format din partidele lui Șor rămâne în afara scrutinului din toamnă. CSJ menține decizia CEC

Colaj_ZdG
Colaj_ZdG

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a hotărât joi, 29 august, să mențină decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) care a respins cererea de înregistrare a Blocului Electoral Victorie-Pobeda, format de Ilan Șor la Moscova, pentru participarea la referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova din 20 octombrie 2024.

CSJ a declarat inadmisibil recursul partidelor Partidul Politic „Renaștere”, Partidul Politic „Șansă”, Partidul Politic „Victorie” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, reunite de Ilan Șor în Blocului Electoral Victorie-Pobeda, prin care formațiunile au solicitat anularea deciziei CEC.

Încheierea CSJ este irevocabilă. Hotărârea a fost pronunțată de completul de judecată format din magistrații Stela Procopciuc, Diana Stănilă și Ion Malanciuc.

Renaștere CSJ by Ziarul de Gardă

Motivul respingerii cererii Blocului Electoral Victorie-Pobeda de către CEC a constituit faptul că denumirea blocului se aseamănă cu denumirea unui partid deja înregistrat, și anume partidul Victorie – una din formațiunile care face parte din blocul electoral propriu-zis. 

Totodată, CEC a anunțat că va sesiza Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în vederea verificării unor membri ai blocului, care nu au depus declarația de avere. Anterior ZdG a scris că Alexandru Beschieru, președintele Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, și Alexei Lungu, care conduce Partidul „Șansă”, nu și-au declarat averile. 

Pe 3 august, CEC a examinat cererea privind înregistrarea Blocului Electoral Victorie-Pobeda pentru participare la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.  Întrucât o cerere similară din partea acelorași solicitanți a fost depusă la 2 august 2024 pentru înregistrarea unui bloc electoral pentru alegerile prezidențiale, Comisia a conexat cererile într-o singură procedură administrativă.

La examinare, Comisia a constatat că materialele prezentate conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul ședinței și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024. În aceste condiții, în vederea elucidării tuturor aspectelor aferente procedurii, membrii CEC au decis examinarea pe data de 7 august a solicitării privind înregistrarea Blocului electoral.

Blocurile electorale, pentru toate tipurile de alegeri, se înregistrează de către CEC. Anterior, s-a stabilit că documentele în vederea înregistrării blocurilor electorale pentru referendumul republican constituțional din octombrie se vor depune de către partidele politice la sediul Comisiei, în perioada 22 iulie – 14 septembrie 2024.