Doar 5% mai sunt necesare pentru validarea alegerilor. CEC: Tinerii nu se grăbesc să voteze
Până la această oră, peste 800 de mii de cetățeni ai R. Moldova și-au exercitat deja dreptul la vot, ceea ce reprezintă 28% din numărul total al alegătorilor. Totodată, CEC informează că procesul de vot decurge în regim normal la toate secțiile deschise pe teritoriul țării, dar și peste hotare. Cei mai activi alegători până la acest moment sunt cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani, cu o rată de participare de 35,26%, în timp ce tienrii între 18-25 de ani s-au prezentat în proporție de doar 7, 64%.
Urmăriți AICI LiveText despre procesul de vot: MOLDOVA ÎȘI ALEGE PREȘEDINTELE
Profilul alegătorilor în Republica Moldova care au votat până la ora 13.00 :
- 7,66 % au vîrsta cuprinsă între 18 și 25 ani;
- 21,1 % – 26-40 de ani,
- 25,8 % – 41-55ani,
- 35,2 % – 56-70 de ani și 10% reprezintă electoratul cu vîrstă de peste 71 ani.
Conform informațiilor disponibile, se observă o creștere a activismului din partea femeilor, care la această oră s-au prezentat la urne în proporție de 51,5%.
Alte date statistice ce caracterizează prezența la vot a alegătorilor până la acest moment:
Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Ocnița( 31,72 %), cea mai joasă fiind în UTA Găgăuzia ( 21,99%).
Localitatea unde se atestă cei mai activi alegători rămâne a fi Pocrovca din raionul Dondușeni (63,76 %).
Secția de votare care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 19 din localitatea Hîrjauca rn. Călărași (66,95 %), la polul opus fiind secția nr. 14 din Cărăcușenii Vechi, rn. Briceni (7,9 %).
Până la această oră, incidente sau încălcări majore privind desfășurarea scrutinului nu au fost înregistrate. La CEC nu au fost depuse contestații privind acțiunile concurenților electorali sau privind hotărârile și/sau acțiunile organelor electorale inferioare.
În conformitate cu prevederile legislației electorale, sesizările ori contestațiile privind organizarea și desfășurarea alegerilor se examinează de către organele electorale, acestea fiind depuse în modul regulamentar și nu pe rețelele de socializare ori la telefon.
La ora 15.00, urmează să-și încheie activitatea secția de votare deschisă în Tokyo, Japonia. Conform prevederilor legale, aceasta poate să-și extindă activitatea cu pînă la 2 ore.
Tot în orele următoare, vor fi deschise 10 secții de votare constituite în Canada și SUA.