Disensiuni în CMC. Detalii despre proiectele urbanistice zonale din Chișinău aprobate
Șase Proiecte urbanistice zonale (PUZ), aflate pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), din 20 decembrie, au creat disensiuni în rândul consilierilor locali, după ce viceprimarul suspendat, Victor Chironda, dar și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, au avertizat că ar fi fost „elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice”.
Consilierii municipali au aprobat marți, 20 decembrie, patru din cele șase Proiecte urbanistice zonale (PUZ) pentru patru terenuri din Chișinău și anume: teritoriu adiacent străzii Bucovina; perimetrul străzilor Timiș-Nucarilor-Bujorilor (volum parțial); terenul din strada Ginta Latină 16; terenul din strada Ghidighici 5, privind dezvoltarea teritoriului Întreprinderii Mixte „Niagara Club” SRL.
Celelalte două PUZ-uri: valorificarea a două terenuri de pe strada Testimițeanu 31 și operarea de modificări în Regulamentul local de urbanism; valorificarea teritoriului cuprins în perimetrul străzilor Meșterul Manole-Maria Dragan-Otovasca-Uzinelor, au fost trecute pe ordinea de zi CMC, din 21 decembrie.
Potrivit viceprimarului suspendat Victor Chironda, toate „PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial”.
Într-o conferință de presă, Victor Chironda, a afirmat că „deși, în general, PUZ-ul este un proiect care are caracter de reglementare specifică detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate și asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile Planului Urbanistic General (PUG) al localității din care face parte”, el menționează că „obiectivul acestor PUZ-uri este doar de a legaliza construcția clădirilor”.
În aceeași conferință de presă, Victor Chironda a explicat că „încălcările de norme și normative urbanistice” din cele șase PUZ-uri, și anume că, toate „terenurile vizate, au conform PUG, coduri de restricție” ce țin, fie de dezvoltarea ulterioară a infrastructurii orașului, fie de „interdicția de a construi blocuri de locuit” în zona vizată.
„Absolut toți acești oameni sunt foarte conștienți ce votează. I-am preîntimpinat personal. Când o să vă treziți că lângă casa sau blocul vostru unde și așa e aglomerație și nu găsești un loc de parcare, se construiește o nouă enormitate, să știți exact numele celor care au admis asta. Aceste partide și acești oameni au promis chișinăuienilor să lupte cu mafia imobiliară și să asigure o dezvoltare echilibrată și durabilă a orașului” a mai declarat Victor Chironda.
Cu o reacție la acest subiect a venit și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, care a menționat că deciziile CMC sunt „ilegale”.
„Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a declarat Spînu.
Pentru cele patru PUZ-uri aprobate marți de CMC au votat 13 consilieri ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), 7 consilieri municipali care fac parte din fracțiunea „ACUM Platforma DA”, Valerii Klimenko – de la partidul Șor, Corneliu Pântea – consilier al Partidului Unității Naționale (PUN), Ivan Filimon – Partidul Comuniștilor din R. Moldova, Victor Mîndru – Partidul Democrat (PD), și Aliona Mandatii, Ala Tîșcul, Serghei Afanasenco, Valentin Cebotari și Veaceslav Nedelea, consilieri municipali neafiliați.
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a scris pe pagina sa de Facebook că a solicitat secretariatului partidului convocarea de urgență a ședinței Biroului Politic Național. „Alte comentarii pe acest subiect vor fi oferite după deciziile adoptate pe interiorul partidului”, a menționat Plîngău.