Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Directorul executiv al CALM, după…

Directorul executiv al CALM, după reținerea primarului orașului Nisporeni: „Orice acțiune de acest gen, în perioada electorală, este foarte suspectă și chiar inutilă”

Sursa: Facebook

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, a venit cu o reacție după ce primarul orașului Nisporeni, Grigorii Robu, a fost reținut marți, 19 septembrie, de oamenii legii.

Acesta a accentuat că reținerea edilului are loc înainte de alegerile locale generale.

„Sperăm că în cazul primarului or. Nisporeni, Grigore Robu, justiția își va spune cuvântul și va clarifica toate lucrurile. Dar vor trece ani… Cum a mai fost cu alți primari care și-au demonstrat nevinovăția, dar după ani de calvar… și umilință. Însă, acum aceste acțiuni cam aduc a vremurile… terorii guvernării palhotniuciste… Atunci când onoarea, demnitatea, viața, sănătatea, familia și tot ce este mai important și sfânt pentru un om… nu conta în fața așa numitor „justițiari” (procurori, judecători, anchetatori…). Sute de dosare intentate la comandă, cazuri cu mascați, arestări… etc. fără finalitate și fără ca vreun astfel de „justițiar”, dar de fapt criminal în epoleți, care și-a bătut joc de oameni, să fi fost condamnat și să fi răspuns pentru distrugerea de vieți omenești…. După aceasta cineva să creadă în dreptate, corectitudine, justiție reformată???? Astfel, orice acțiune de acest gen, în perioada electorală, este foarte suspectă și chiar inutilă din punct de vedere al actului de justiție (ținând cont de toate procedurile care pot dura ani). Poate doar urmări pedepsirea celor incomozi și cauzarea prejudicii imaginii, dacă acesta-i scopul principal. Cu atât mai mult că vedem că reforma justiției trenează, iar năravurile unor justițiari rămași în sistem nu se schimbă”, a scris Viorel Furdui pe rețelele de socializare.

În plus, directorul executiv al CALM a solicitat instituirea unui moratoriu asupra acțiunilor „interpretative” și „care generează neîncredere” ale oamenilor legii.

„De aceea, facem apel către guvernare, factorii de decizie/organele de anchetă, să instituie un moratoriu asupra tuturor acțiunilor de acest gen în perioada electorală: controale, intentare de dosare, arestări, acțiuni cu mascași etc! Să fie instituită o regula ca în perioada electorală (foarte scurtă, de fapt), toate organele cu competențe de control să se abțină de la astfel de acțiuni interpretative, suspecte și care generează neîncredere. Ulterior, este suficient timp ca fiecare parte sa-și demonstreze dreptatea. Cu atât mai mult că RM deja a mai trecut prin astfel de „abordări” din partea fostelor guvernări, fiind „vedetă” și criticată tare la nivelul Consiliului Europei și instituțiilor UE”, a mai spus Furdui.

Primarul orașului Nisporeni, Grigorii Robu, a fost reținut marți, 19 septembrie, într-un dosar de abuz în serviciu și fals în declarații. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Potrivit reprezentantei Procuraturii, în această cauză au fost reținuți încă doi funcționari din cadrul Primăriei orașului Nisporeni.

„Confirmăm reținerea persoanei nominalizate în cadrul unei cauze penale intentate conform bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de abuz de serviciu și fals în declarații, precum și a altor doi funcționari din cadrul Primăriei Nisporeni. A patra persoană a fost recunoscută și audiată în calitate de bănuit, fiind cercetată în stare de libertate.

La fel, de către grupul de urmărire penală, sub conducerea Procuraturii raionului Nisporeni, au fost efectuate percheziții la domiciliile, în birourile și automobilele persoanelor vizate”, a declarat Violina Moraru pentru ZdG.

La alegerile locale din 2019, Grigorii Robu a candidat pentru funcția de primar al Primăriei Nisporeni din partea Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), redenumit între timp în Partidul Social Democrat European (PSDE). Acesta a obținut atunci al doilea mandat.